NOTIS:

Belum ada lagi....

Rasuah Politik : KDN siasat kesahihan dakwaan MP DAP

0
Hamzah Zainuddin, Menteri Dalam Negeri

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin hari ini berkata siasatan akan dijalankan bagi menentukan kesahihan dakwaan yang dibuat ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) dan tindakan tegas akan diambil terhadap pihak yang terbukti melakukan kesalahan rasuah dan laporan palsu kepada pihak polis.

Hamzah berkata siasatan itu dirujuk kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kementerian dalam negeri akan memastikan tindakan tegas tanpa kompromi diambil terhadap mana-mana pihak yang terbukti melakukan kesalahan jenayah, termasuk pihak yang membuat laporan polis yang palsu dan fitnah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Hamzah, pihaknya mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menjalankan siasatan terperinci dan menyeluruh terhadap semua laporan polis berhubung dakwaan penawaran rasuah melalui aplikasi WhatsApp tersebut.

“Saya mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menjalankan siasatan yang terperinci dan menyeluruh terhadap semua laporan polis tersebut.

Terdahulu, SPRM berkata pihaknya sudah menemui tiga ahli Parlimen DAP berhubung dakwaan rasuah berbentuk wang dan jawatan dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) tersebut.

Polis Perak turut mengesahkan menerima laporan yang dibuat setiausaha sulit Ahli Parlimen Ipoh Barat M Kulasegaran pada Sabtu lalu.

Kulasegaran mendakwa beliau dihubungi seorang individu tidak dikenali yang menawarkan ganjaran sekiranya memberi sokongan kepada kerajaan PN.

Bekas menteri sumber manusia itu berkata, tawaran tersebut dibuat menerusi telefon setiausahanya, Jeremy Chuah pada Jumaat.

Katanya, antara tawaran tersebut adalah ganjaran wang berjumlah RM30 juta, kedudukan sebagai menteri serta pelbagai insentif lain.

- Malaysianow

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo