NOTIS:

Belum ada lagi....

Penganalisis jangka operasi ekonomi lebih terbuka pada Oktober, November

0


KETUA Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata, operasi ekonomi yang lebih terbuka dijangka berlaku pada Oktober atau November ini apabila negara telah mencapai imuniti kelompok.

Beliau berkata, harapan berkenaan adalah seiring dengan pencapaian program vaksinasi negara yang memberangsangkan.

Menurut Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV), sebanyak 55.6 peratus atau 13,022,246 populasi dewasa di negara ini telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 setakat Ahad.

“Berikutan kes Covid-19 yang masih tinggi dan pada masa yang sama kita dapat melihat program vaksinasi yang berlangsung dengan baik, justeru ada harapan yang tinggi supaya situasi yang kita hadapi pada masa ini dapat diperbaiki,” katanya dalam program ‘Koresponden Bernama’ bertajuk 'Pulihkan Kestabilan Ekonomi Negara' yang disiarkan di Bernama TV pada Isnin.

Sementara itu, beliau berkata, meskipun negara mencatatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) untuk suku kedua 2021 yang meningkat 16.1 peratus dari tahun ke tahun, data bulanan KDNK pada Jun telah menguncup pada kadar 4.4 peratus.

“Ini jelas menunjukkan, apabila berlaku Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terutamanya PKP penuh, ia akan memberi kesan kepada momentum pemulihan ekonomi.

“Setakat ini, 16.1 peratus itu dikira positif. Namun, kita dapat lihat data bulanan Jun menguncup. Jadi, memang PKP dan Covid-19 masih memberi kesan secara langsung kepada ekonomi negara,” katanya.

Berhubung pelantikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, beliau berpendapat peniaga dan pelabur mungkin bersikap ‘tunggu dan lihat’ dalam masa terdekat ini dan menantikan strategi selanjutnya daripada kerajaan untuk mengawal pandemik dan memulihkan ekonomi.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/157159/BISNES/Penganalisis-jangka-operasi-ekonomi-lebih-terbuka-pada-Oktober-November


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo