NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS sambut baik kerjasama bipartisan


26 OGOS: PAS menyambut baik budaya politik matang ditunjukkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mahu mewujudkan kerjasama rentas sempadan politik dengan pemimpin pembangkang.

Berikutan itu, Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata PAS menyambut baik budaya berpolitik yang mengutamakan perdamaian seperti yang ditunjukan Perdana Menteri, menerusi pertemuan beliau dengan tiga pemimpin kanan Pakatan Harapan (PH) di Putrajaya semalam.

Tuan Ibrahim berkata pertemuan Perdana Menteri bersama pemimpin pembangkang adalah seiring dengan titah nasihat Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong supaya semua Ahli Dewan Rakyat mengenepikan agenda politik dengan bersatu hati berusaha menangani COVID-19.

Tambahan pula, Tuan Ibrahim berkata Ismail Sabri juga menyatakan tujuan pertemuan adalah mencari titik persamaan dalam agenda kebajikan rakyat dan memperkasakan urus tadbir negara.


“Pendekatan PAS melalui Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) melihat suasana semak dan imbang yang diperanankan oleh pembangkang merupakan suatu budaya politik yang mesti diperkasakan. Segala tindakan kerajaan yang baik untuk negara didukung manakala yang salah diperbetulkan.

“Budaya berpolitik yang mengutamakan perdamaian boleh diterjemahkan dengan penuh profesional secara berdiplomasi dengan pihak berkaitan bagi menangani sesuatu isu rakyat dan negara.

“PAS berharap budaya politik matang yang mengutamakan kesejahteraan negara menjadi dimensi baharu bagi setiap bentuk sikap, pemikiran dan tindakan yang diterjemahkan oleh ahli-ahli politik. Jadilah pemimpin yang menjadi teladan kepada seluruh rakyat jelata,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, media semalam melaporkan Perdana Menteri mengadakan pertemuan lebih sejam dengan tiga pimpinan utama PH iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Presiden PKR, Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP) dan Mohamad Sabu (Presiden Amanah) di pejabatnya di Putrajaya.

Dalam pertemuan itu Ismail Sabri dan ketiga-tiga pemimpin pembangkang itu mencapai persetujuan bersama untuk memperkasa fungsi Parlimen Malaysia sebagai institusi bertanggungjawab dan konstruktif, menyemak dan mengimbang tadbir urus eksekutif supaya lebih telus dan memenuhi kehendak rakyat.

Sumber | PNBBC


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo