NOTIS:

Belum ada lagi....

Graviti, yang sudah dinyatakan dalam Al-Quran

1


TAHUKAH Anda?Jauh sebelum Isaac Newton, Al-Qur'an telah berbicara mengenai kekuatan graviti di mana kita mungkin bertanya-tanya mengapa planet, bulan, bintang, matahari dan segala yang ada di bumi tidak bertembung satu sama lain dan sistem suria tidak pernah jatuh.

Persoalan bagaimana bumi, gunung, dan lautan ini dapat berdiri dengan stabil dan stabil mungkin juga telah terjadi pada kita. Seperti yang kita ketahui dan pelajari di sekolah, hukum graviti adalah yang berlaku dan Al-Quran telah menyatakannya di hadapan Newton.

Dalam Al-Qur'an, Surah Ghafir, ayat 64, Allah berfirman, "Allahlah yang menjadikan bumi untuk kamu tempat tinggal."

Dikatakan bahawa bumi dijadikan oleh Tuhan sebagai tempat menetap bagi kita semua dan langit dijadikan sebagai bangunan agar bentuk kita lebih baik dan berbentuk lebih baik, dan memberi kita rezeki yang baik. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Al-Quran membincangkan mengenai graviti dan bumi dalam buku tafsiran oleh Ibn Kathir. Dikatakan, di sana kata (qararan) adalah bumi sebagai hamparan tempat tinggal dan pijakan manusia dengan keadaan yang stabil sehingga layak menjadi kehidupan kita semua walaupun selalu beredar.

Tentunya bumi yang kita tinggali sekarang tidak dapat dipisahkan dari rahmat dan rahmat Allah SWT yang menjadikan bumi ini sangat luas tetapi sentiasa dalam keadaan stabil. Ramai yang bertanya mengapa ini berlaku. Selalu ada dua jawapan, iaitu dari segi fakta saintifik dan keajaiban saintifik.

Menurut Penyelidikan Ilmiah
Para saintis sebelumnya telah melakukan penyelidikan saintifik mengenai graviti dan telah dikatakan bahawa ada daya graviti yang dimiliki oleh semua objek atau daya tarikan pada semua zarah di alam semesta yang mempunyai jisim.

Dijelaskan bahawa produk dari jisim objek dan pecutan akibat graviti adalah berat objek.

Hukum graviti Bumi pertama kali diungkapkan oleh Isaac Newton pada abad ke-17 dan ada penjelasan yang diberikan olehnya tentang bagaimana semua benda di angkasa ternyata berukuran besar.

Daya graviti yang sangat besar dihasilkan oleh bumi yang juga mempunyai jisim yang sangat besar di mana objek di sekelilingnya dapat ditarik, termasuk apa sahaja di bumi, seperti benda hidup. Graviti inilah yang menjadikan semua objek di alam semesta bergabung menjadi lapisan udara.

Menurut Newton, graviti sangat penting kerana jika tiada graviti, objek di alam semesta akan jatuh, bertembung, dan berselerak secara tidak teratur.

Graviti juga disebut sebagai agen yang memberikan jisim pada objek sehingga mereka akan jatuh ketika jatuh.

Menurut Keajaiban Ilmiah Al-Quran
Keajaiban al-Quran dikaji oleh para sarjana dan para sarjana memberi isyarat tentang rahmat keredhaan Allah kepada kita sebenarnya jauh sebelum Isaac Newton meneliti masalah graviti.

Seperti yang dinyatakan dalam ayat yang disebutkan di atas, Tuhan menjadikan bumi sebagai tempat untuk manusia menetap, ditambah dengan kestabilan yang ada di bumi kerana "sistem graviti bumi".

Jauh sebelum Newton, Al-Quran berbicara tentang graviti dengan jelas dan kebesaran Allah SWT.

https://www.islampos.com/gaya-gravitasi-237215/


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
( Hide )
  1. sudah bangsa lain lebih dahulu jumpa baru bangsa kita terhegeh hegeh nak cari perkaitan dgn AlQuran kemudian claim sudah mmg ada..inilah penunggang agama.. utk pengetahuan anda.. semua ilmu dlm dunia nie mmg ada dalam kitab.. org kita nie je yg lambat cari.. dah org lain jumpa dlu baru nak ckp itu ini bagai.. lemah..

    ReplyDelete

© all rights reserved
made with by templateszoo