NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

ARAB SPRING atau MALAY SPRING?


Bila kita lihat mereka² yang begitu ghairah hendakkan perubahan kepada pucuk pimpinan negara. Lalu kita minta sebentar toleh ke kiri ke kanan. Siapa yang layak? . Hendakkan mereka² yang punya kes di mahkamah, boleh kah?. Tidak cukup kah kita sudah di bawah kuasa pemerintahan mereka². 

Renung kembali apa yang berlaku pada awal tahun 2010 di negara² Arab Syria, Libya dan Algeria. Bagaimana musuh memainkan peranan nya di Syria sehingga hari ini berkecai hancur tiada gunanya lagi. Berjuta rakyat menjadi pelarian termasuk juga Libya. Tidak kah ada Ulama' di Syria menasihati supaya berwaspada dengan perancangan musuh akhirnya kita lihat sendiri sesal kemudian tiada guna nya.

Bukan kah Ulama' di Syria seperti Sheikh Dr Said Ramadan AlButhi telah memberi nasihat agar berhati² dengan yang di katakan Arab Spring. Masyarakat sewaktu itu menyalah anggap akan saranan Almarhum tetapi apabila beliau sendiri mati di bom sewaktu menyampai kan kuliah beliau di masjid . Baharu tersentak dan menyesal. Waktu itu sudah terlambat. Seperti yang di khabarkan beliau telah bersedia untuk keluar dari Syria sewaktu kemuncak kekecohan kekejaman tentera Bashir Assad terhadap rakyat Syria. Beliau tidak setuju dengan rejim Bashir Assad tetapi telah di salah anggap pada awal kebangkitan Arab Spring kerana mensyorkan mencari jalan pendamaian.

Di Malaysia terdapat mereka² dari golongan Liberal , Komunis, Evangelist dan segala budaya pemikiran dan ada juga yang mengaku Islam tulin tetapi terlalu benci kepada Ulama' sehingga pandangan dan nasihat Ulama' di anggap sepi dan tiada nilai. 

Bukankah TGHH telah meminta negara ini terus di pimpin oleh orang Islam Melayu melalui perpaduan MN dan PN?.

Jangan jadikan alasan tidak mahu PM sekarang sedangkan berapa ramai Ahli Parlimen UMNO yang ada didalam kabinet dari TPM sehingga berbelas Menteri dan Timbalan Menteri. Jika di serang kerajaan PN bererti menyerang Ahli Parlimen UMNO juga. Di mana letak logik nya. Kemana arah tuju hendak di bawa yang di katakan pejuang Islam Melayu. Sia² perlembagaan parti di gubal meletakkan Islam teratas. Sedangkan yang paling utama dalam Islam sentiasa meletakkan perpaduan antara Islam. 

Tidak kah Arab Spring mengajar kita untuk berwaspada dan bersatu. Jangan biarkan Arab Spring menjadi Malay Spring. Rugi dan menyesal tiada kesudahan nanti.

Dari senario politik yang berlaku dalam negara sekarang, agak jelas pemimpin Melayu dari pelbagai parti politik tidak ingin kesatuan dan permuafakatan dalam membina negara.

 Bahasa orang kampung Melayu yang otak nya Spring, atau dalam kata lain gila.

Tok Wa
03.08.2021
Selasa 2300hr
Credit: Mampu Centre............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo