NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

COVID-19 : China akan lakukan ujian saringan seluruh populasi.


Pihak berkuasa di bandar Wuhan di China akan mulai melakukan saringan terhadap seluruh penduduknya, setelah beberapa kes positif koronavirus dikesan di sana.

Wuhan telah mencatatkan tujuh kes penularan tempatan - jangkitan tempatan pertama dalam lebih dari satu tahun.

Bandar 11 juta orang menjadi tumpuan setelah coronavirus pertama kali dikesan di sana pada tahun 2019.

China kini menyaksikan salah satu wabak terbesar dalam beberapa bulan, dengan 300 kes dikesan dalam 10 hari.

Sebanyak 15 provinsi di seluruh negara telah terpengaruh, yang menyebabkan pemerintah melancarkan langkah-langkah mengesan pesakit dan sekatan perjalanan.

Pihak berkuasa mengaitkan penyebaran virus ini kepada varian Delta yang sangat menular di sepanjang musim pelancongan domestik.

Pengumuman di Wuhan dibuat ketika China melaporkan 90 kes virus baru pada hari Selasa.

Suruhanjaya Kesihatan Nasional mengatakan 61 daripadanya disebarkan secara tempatan - berbanding dengan 55 kes tempatan sehari sebelumnya.

China telah berjaya mengendalikan virus tersebut di dalam wilayahnya sejak hampir setahun lepas.

Namun, penyebaran baru ini, yang pertama kali dikesan di kalangan pekerja di lapangan terbang yang sibuk di Nanjing, telah mencetuskan kebimbangan dikalangan rakyat.

Pihak berkuasa telah melakukan saringan terhadap 9.2 juta penduduk Nanjing sebanyak tiga kali dan melakukan penutupan dan kawalan pergerakan terhadap ratusan ribu orang.

Tetapi pada hujung minggu, sorotan beralih ke destinasi pelancongan terkenal Zhangjiajie di provinsi Hunan, di mana banyak kes terbaru telah muncul. Pelancong dari Nanjing dianggap telah mengunjungi bandar tersebut baru-baru ini.

Pegawai kesihatan telah memusatkan perhatian pada sebuah teater di Zhangjiajie, dan kini berusaha mengesan kira-kira 5,000 orang yang menghadiri persembahan dan kemudian kembali ke bandar asal mereka.

"Zhangjiajie kini menjadi titik awal baru untuk penyebaran wabak China," kata Zhong Nanshan, pakar penyakit pernafasan terkemuka di China, kepada wartawan.

Wabak baru juga sampai ke ibu kota Beijing, dengan kota tersebut melaporkan beberapa jangkitan yang ditularkan secara tempatan

- BBC............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo