NOTIS:

Belum ada lagi....

Agong ada kuasa lantik 'caretaker' sehingga PRU diadakan - Tun Mahathir

0


KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk melantik 'caretaker' atau Perdana Menteri Interim sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) diadakan untuk membentuk kerajaan baharu, ketika negara berdepan dengan krisis politik.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, individu yang bertindak sebagai caretaker kerajaan itu boleh membentuk kabinetnya sendiri bagi menjalankan tugas kerajaan.


"Yang di-Pertuan Agong boleh membuat keputusan untuk melantik caretaker prime minister atau caretaker government. Ketika saya meletak jawatan, Baginda melantik saya sebagai Perdana Menteri Interim.

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/agong-ada-kuasa-lantik-caretaker-sehingga-pru-diadakan-tun-mahathir-312492


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo