NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Keputusan Rayuan Tengku Adnan Jumaat Ini

KUALA LUMPUR: Keputusan rayuan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor terhadap sabitan dan hukuman bagi kesalahan menerima rasuah RM2 juta daripada seorang ahli perniagaan akan diketahui Jumaat ini.

Timbalan Pendakwa Raya Rullizah Abdul Majid, berkata pihaknya menerima notis mengenai tarikh keputusan itu daripada mahkamah lewat petang tadi.

"Prosiding itu akan berlangsung dalam mahkamah terbuka pada jam 9 pagi," katanya ketika dihubungi Bernama melalui aplikasi WhatsApp, hari ini.

Rayuan Tengku Adnan didengar di hadapan panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan iaitu Datuk Suraya Othman, Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Ahmad Nasfy Yasin pada 22 April lalu.

Pada 21 Disember tahun lalu, Tengku Adnan dijatuhi hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta selepas Mahkamah Tinggi mendapati beliau bersalah.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan Ahli Parlimen Putrajaya itu untuk menangguhkan hukuman sementara menunggu rayuan.

Tengku Adnan, 70, didakwa dalam kapasitinya sebagai seorang penjawat awam iaitu Menteri Wilayah Persekutuan, menerima RM2 juta daripada Pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB), Tan Sri Chai Kin Kong melalui cek didepositkan ke dalam akaun bank milik syarikat Tadmansori Holdings Sdn Bhd yang beliau mempunyai kepentingan dan diketahui syarikat AKSB ada perhubungan dengan tugas rasminya.

Beliau didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan itu di CIMB Bank Berhad, Cawangan Pusat Bandar Damansara di sini pada 14 Jun 2016 dan sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya. – BERNAMA

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo