NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Takiyuddin: Parlimen pernah tak bersidang dua tahun21 MAC: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan berkata perjalanan pentadbiran tidak terjejas walaupun Dewan Rakyat tidak bersidang susulan proklamasi darurat yang masih berkuat kuasa.

Menegaskan perkara itu, Takiyuddin membangkitkan darurat yang diisytihar pada tahun 1969 yang berjalan selama dua tahun, sebagai contoh.

“Kalau tahun 1969 dulu, dua tahun Parlimen tidak bersidang pun, tidak ada masalah dalam perjalanan kerajaan.

“Kita baru bersidang pada Disember baru-baru ini ketika luluskan belanjawan, sekarang bulan Mac. Baru empat bulan tak bersidang, jadi tak timbul masalah,” katanya pada sidang media selepas Program Malaysia Prihatin Sesi bersama pegawai kerajaan negeri dan persekutuan di Kompleks Kota Darulnaim, Kota Bharu, Kelantan hari ini.

Hadir sama Menteri Besar Kelantan Ahmad Yakob dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed.

Takiyuddin berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan sejumlah pihak, termasuk parti politik, supaya kerajaan mengadakan sidang Dewan Rakyat dalam masa segera.

Untuk rekod, darurat yang dirujuk Takiyuddin diisytihar susulan peristiwa 13 Mei 1969.

Ia berkuatkuasa bermula 15 Mei 1969 hingga 23 Februari 1971. Sepanjang tempoh itu, negara ditadbir Majlis Gerakan Negara (Mageran) yang diketuai perdana menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein.

Sementara itu Takiyuddin sekali lagi berkata Parlimen hanya akan bersidang selepas tempoh darurat ditamatkan dan sehingga tarikh yang difikirkan sesuai oleh Yang Di-Pertuan Agong.

“Dalam tempoh COVID-19 ini jemaah menteri akan beri pandangan berdasarkan fakta dan sains. Sains ini COVID-19, faktanya kita tengok keadaan kesihatan seperti yang saya sebutkan.

“Ramai kumpulan berisiko ini dalam Dewan Rakyat, saya sendiri pun sudah warga emas. Jadi itu diambil kira,” jelasnya yang juga anggota Parlimen Kota Bharu.

http://www.pnbbcportal.com/2021/03/21/takiyuddin-parlimen-tak-bersidang-2-tahun-ketika-darurat-1969

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo