NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Singapura tarik balik telur keluaran syarikat Malaysia

SINGAPURA: Singapura telah mengarahkan empat pengimport untuk menarik balik dari pasaran telur yang dihasilkan di Lay Hong Berhad Layer Farm Jeram di Malaysia, sebagai langkah berjaga-jaga.

Agensi Makanan Singapura (SFA) dalam laman sesawang mereka menyatakan, arahan itu dibuat berikutan penemuan Salmonella Enteritidis (SE) pada produk terbabit yang boleh menyebabkan penyakit disebabkan makanan, jika makanan itu dimakan secara mentah atau separuh masak.

"Arahan menarik balik itu sedang berjalan. Ladang itu juga digantung dan SFA akan hanya menarik balik penggantungan itu apabila ladang itu telah menyelesaikan isu pencemaran SE terbabit," menurut kenyataan disiarkan di laman sesawang SFA.

SE boleh dihapuskan dengan pemanasan, telur adalah selamat untuk dimakan jika ia dimasak dengan betul, menurut kenyataan itu dan menambah, simptom jika terkena jangkitan termasuklah cirit-birit, sakit perut, demam, mabuk dan muntah-muntah.

Pengimport terbabit adalah Ang Seng Eggs Supplier, Dasoon Pte Ltd, Heng Guan Food Industrial Pte Ltd dan Lam Leng Trading Co. - BERNAMA

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo