NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PEMERKASA: Kerajaan beri RM300 bagi B40 beli telefon pintar atau peranti baru


Kerajaan menambah baik subsidi pembelian telefon pintar di bawah Program Jaringan Prihatin dengan pemberian RM300 kepada isi rumah yang mempunyai anak bersekolah dalam usaha merapatkan jurang digital golongan B40, kata Muhyiddin Yassin.

Perdana menteri berkata peruntukan bagi Program Jaringan Prihatin juga ditingkatkan kepada RM2 bilion dan akan dilancarkan pada Mei ini.

“Saya menyeru syarikat telekomunikasi untuk menawarkan pakej Internet mampu milik dan terus menyediakan kuota data tambahan,” katanya dalam pengumuman khas mengenai Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa) bernilai RM20 bilion yang disiarkan oleh semua platform media hari ini.

Perkara itu merupakan antara 20 inisiatif strategik di bawah Pemerkasa dan terletak di bawah inisiatif ‘Mengurangkan Jurang Digital’.

Sebelum ini, kerajaan mengumumkan subsidi pembelian telefon pintar sebanyak RM180 kepada semua penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dalam Belanjawan 2021.

Muhyiddin juga berkata rangka kerja MyDigital dan Ekonomi Digital Malaysia telah menggariskan perkhidmatan 5G komersial sebagai keperluan terpenting, justeru perkhidmatan 5G dijangka beroperasi secara berperingkat mulai penghujung tahun ini.

Katanya kualiti perkhidmatan jalur lebar terutamanya di luar bandar akan turut ditingkatkan yang mana Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah memperuntukkan RM3.2 bilion untuk tahun ini di bawah Kumpulan Wang Pemberian Perkhidmatan Sejagat, bagi menaik taraf stesen pemancar sedia ada dan menyediakan capaian gentian optik ke premis-premis berkaitan.

Perdana menteri berkata MCMC juga akan memperkenalkan program MyBaikhati dengan kerjasama pihak syarikat telekomunikasi sebagai inisiatif ‘crowdsourcing’ peranti.

“Program ini akan dimulakan dengan penganjuran kempen kutipan peranti terpakai seperti komputer riba yang akan dibaik pulih dan diagihkan kepada Pusat Internet Komuniti dan pertubuhan komuniti,” katanya.

https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1942569

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo