NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Turki: Pejabat media Erdogan berhenti menggunakan WhatsApp kerana perubahan privasi

 

Presiden Turki akan beralih ke aplikasi tempatan BiP untuk memberi penerangan kepada wartawan berikutan syarat penggunaan baru kontroversial WhatsApp.
Pejabat media Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengatakan bahawa ia berhenti dari menggunakan WhatsApp setelah tindakan aplikasi pemesejan itu mewajibkan banyak penggunanya untuk bersetuju dengan dasar privasi baru yang kontroversial.

Dalam pernyataan yang dibuat melalui WhatsApp pada hari Ahad, para pegawai presiden mengatakan bahawa pejabat media akan mengemas kini wartawan melalui BiP, sebuah unit syarikat komunikasi Turki Turkcell, mulai hari Isnin

Menurut Turkcell, BiP memperoleh lebih dari 1.12 juta pengguna hanya dalam 24 jam, dengan lebih daripada 53 juta pengguna di seluruh dunia.

Alternatif yang dibuat terhadap syarat dan perkhidmatan WhatsApp akan berkuat kuasa mulai 8 Februari dan mereka akan membenarkannya berkongsi data dengan syarikat induk Facebook dan anak syarikatnya yang lain.

Pengguna harus bersetuju dengan syarat baru agar dapat terus menggunakan aplikasi setelah tarikh akhir.

Pada hari Sabtu, Ali Taha Koc, ketua Pejabat Transformasi Digital Presiden Turki, mengkritik syarat perkhidmatan baru WhatsApp dan pengecualian dari peraturan perkongsian data baru untuk pengguna di United Kingdom dan Kesatuan Eropah.

Dia meminta orang Turki untuk menggunakan aplikasi "nasional dan tempatan" seperti BiP dan Dedi.

"Perbezaan antara negara anggota EU dan negara lain dalam hal privasi data tidak dapat diterima! Seperti yang telah kami sebutkan dalam Garis Panduan Keselamatan Maklumat dan Komunikasi, aplikasi asal asing menanggung risiko yang besar mengenai keselamatan data, ”kata Koc dalam tweetnya.

“Itulah sebabnya kami perlu melindungi data digital kami dengan perisian tempatan dan nasional dan mengembangkannya sesuai dengan keperluan kami. Jangan lupa bahawa data Turki akan tinggal di Turki berkat penyelesaian tempatan dan nasional. "
Peraturan baru

Firma itu mengatakan syarat yang dikemas kini akan membolehkan perkongsian maklumat tambahan antara WhatsApp dan Facebook dan aplikasi lain seperti Instagram dan Messenger seperti kenalan dan data profil tetapi bukan kandungan mesej yang tetap disulitkan.

Facebook bertujuan untuk  membuat duit dengan WhatsApp dengan membenarkan perniagaan menghubungi pelanggan mereka melalui platform dan menjual produk mereka secara langsung menggunakan perkhidmatan, seperti yang telah mereka lakukan di India.

Facebook mendapat tekanan yang semakin meningkat dari pengawal selia ketika berusaha mengintegrasikan perkhidmatannya.

Pada tahun 2017, EU mendenda gergasi media sosial AS 110 juta euro (kemudian $ 120 juta) kerana memberikan maklumat yang salah dan mengelirukan mengenai pengambilalihan WhatsApp pada tahun 2014 mengenai kemampuan untuk menghubungkan akaun antara perkhidmatan tersebut.

Pengawal selia persekutuan dan negeri di AS telah menuduh Facebook menggunakan pemerolehan WhatsApp dan Instagram untuk menghentikan persaingan dan mengajukan tuntutan undang-undang antimonopoli bulan lalu yang bertujuan memaksa syarikat itu melepaskannya.

Pada bulan November, Turki mendenda syarikat media sosial global, termasuk Facebook, Twitter dan Instagram, masing-masing 10 juta lira ($ 1,18 juta) kerana tidak mematuhi undang-undang media sosial yang baru.

Undang-undang baru, yang berkuat kuasa pada bulan Oktober, menghendaki platform dengan lebih dari satu juta pengguna setiap hari di Turki untuk melantik wakil yang bertanggungjawab ke mahkamah Turki, mematuhi perintah untuk membuang kandungan "menyinggung" dalam 48 jam dan menyimpan data pengguna di dalam Turki.

Sumber: https://www.aljazeera.com/news/2021/1/10/turkey-erdogans-media-office-quits-whatsapp-over-privacy-change

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo