NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MDEC lancar inisiatif DataKITA, 21 – 22 Nov


Oleh HUSSAINI AMRAN

20 NOV: Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) melancarkan inisiatif DataKITA sempena Bulan Teknologi Malaysia Malaysia (MTM 2020) untuk memangkin ekosistem data nasional yang berkembang pesat.

MDEC dalam kenyataan media hari ini memberitahu, inisiatif yang sedang berlangsung akan dirasmikan dengan acara maya DataKITA.Pulse yang berlangsung pada 21 hingga 22 November 2020.

Menurut MDEC, DataKITA sedang mempersiapkan Malaysia untuk tatadata dunia baharu data yang didorong oleh teknologi Revolusi Industri Keempat (4IR) yang memerlukan keterbukaan dalam perniagaan dan evolusi digital.

“Melalui inisiatif itu, MDEC akan bekerjasama rapat dengan perusahaan dan pihak berkepentingan dalam ekonomi data negara.

“Mereka akan melakukan ini untuk membantu perniagaan memulakan perjalanan transformasi data mereka melalui pendekatan terstruktur – memanfaatkan literasi data, analisis data, pemerintahan, perkongsian data dan kecerdasan buatan (AI),” jelas MDEC.

Sementara itu, Pengerusi MDEC, Datuk Rais Hussin Mohamed Ariff berkata, Malaysia mesti bersiap sedia untuk dunia yang di luar dari kebiasaan.

Beliau menambah, untuk mencapai tahap evolusi perkembangan yang seterusnya, Malaysia mesti mengambil alih teknologi 4IR yang akan mendorong ekonomi digital.

“Ketika Malaysia berubah secara digital ke arah Malaysia 5.0, perniagaan sekarang mesti memanfaatkan sepenuhnya ’emas baharu’ yang merupakan data untuk memahami pasaran dengan lebih baik, meningkatkan pendapatan, memperoleh segmen baru dan meningkatkan kecekapannya.

“Melalui DataKITA, kami memberdayakan rakyat Malaysia yang mahir secara digital, membolehkan perniagaan berteras digital dan mendorong pelabur dalam sektor digital untuk bergabung dengan populasi yang didorong oleh data ini, kita bekerjasama untuk merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030,” katanya.

Dengan memupuk transformasi data holistik antara rakyat, perniagaan dan kerajaan, DataKITA akan menjadi wahana utama untuk membantu Malaysia mengembangkan ekonomi digital yang didorong oleh data untuk menjadi pasaran maju yang menjadi contoh global dalam memimpin penyebaran data dalam masyarakat dan ekonomi.

Bakal berlangsung pada 21 hingga 22 November ini, DataKITA.Pulse adalah acara maya tanpa henti selama 25 jam yang akan memberi inspirasi kepada perniagaan yang digerakkan secara digital dalam perjalanan transformasi data mereka dengan menghubungkan mereka dengan pihak berkepentingan dalam ekosistem dan pemimpin industri. 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo