NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Covid 19: 6 Kluster Baru, Bakti Kes Tertinggi


26 NOV: Sebanyak 173 kluster aktif COVID-19 dalam pemantauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan 44 daripadanya melaporkan pertambahan kes hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster-kluster yang melaporkan pertambahan kes baharu tertinggi pada hari ini adalah Kluster Bakti melibatkan penjara Seremban sebanyak 95 kes, Kluster Cergas (48 kes) dan Kluster Enggor sebanyak 43 kes.


Menurut beliau, hari ini juga menyaksikan enam lagi kluster baharu COVID-19 dikenal pasti dengan dua daripadanya di Tawau, Sabah.

Katanya, kluster pertama ialah Kluster Bot Biru di Tawau dan kes indeks dilaporkan positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada 15 November lepas.

“Sehingga hari ini, sejumlah 23 individu telah disaring dengan 17 kes dikesan positif dalam kluster itu.

“Kedua, Kluster Blok 31 juga di Tawau dan kes indeks dilaporkan positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada Sabtu lepas.

“Sehingga semalam, sejumlah 26 individu telah disaring dengan 13 kes dikesan positif COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Noor Hisham berkata, ketiga ialah Kluster Gemilang di Johor Bahru melibatkan sebuah syarikat logistik dan sehingga semalam, sejumlah 95 individu telah disaring dengan 26 kes dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini.

“Keempat, Kluster Tapak Bina Sungai Udang yang melibatkan pekerja-pekerja sebuah tapak pembinaan di Kepong, Kuala Lumpur dan setakat semalam, seramai 196 individu telah disaring dengan 11 kes dikesan positif COVID-19.

“Kluster Chengal pula menjadi kluster kelima yang dikesan hari ini. Ia melibatkan daerah Kota Bharu dan Machang di Kelantan dengan kes indeks merupakan kes Jangkitan Pernafasan Akut Teruk (SARI) dilaporkan positif COVID-19 pada Sabtu lepas.

“Sehingga semalam sejumlah 254 individu telah disaring, dengan 15 kes dikesan positif COVID-19 dalam kluster berkenaan,” jelasnya.

Terakhir, katanya, Kluster Damar Laut yang melibatkan daerah Timur Laut dan Barat Daya di Pulau Pinang serta Padang Terap, Kedah.

Beliau berkata, lima kes pertama bagi kluster itu dilaporkan positif COVID-19 hasil saringan individu-individu bergejala antara Sabtu lepas dan Selasa lepas dan hasil saringan ke atas 651 individu merekodkan 13 kes positif di kesan dalam kluster itu.

Sumber: http://www.pnbbcportal.com/2020/11/26/6-kluster-baru-bakti-kes-tertinggi/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo