NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Servis Sidek - Servis Badminton Terbaik Yang Diharamkan Persatuan Badminton Dunia | (Demo Dari Datuk Misbun Sidek)


 Sumber Siaran :TV3

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Pencerahan daripada Lagenda Badminton Datuk Misbun Sidek mengenai 'servis sidek'...bagaimana untuk melakukannya dan mengapa ianya telah diharamkan oleh IBF.

'Servis S' ini sangat unik di mana ia menyebabkan pergerakan bulu tangkis menjadi ulang-alik yang tidak menentu. Teknik ini dibuat dengan kepala bulu tangki dipegang menghadap ke atas dan bahagian bulu pula dihalakan ke bawah. Tangan yang memegang raket haruslah bersedia dalam kedudukan pukulan 'backhand'.

Ketika bersedia dalam posisi, servis dilakukan secara backhand di mana pukulan dilakukan hanya dengan menolak pergelangan tangan. Bulu tangkis yang dilakukan 'Servis S' membuatkannya melayang dalam keadaan berputar-putar ke arah pihak lawan.

'Servis S' ini sangat unik di mana ia menyebabkan pergerakan bulu tangkis menjadi ulang-alik yang tidak menentu. Pada Julai 1982, dalam mesyuarat Persatuan Badminton Dunia (IBF), setelah berlaku perdebatan demi perdebatan mengenai servis ini, akhirnya ianya diharamAndai 

Andai 'Servis S' ini tidak diharamkan,pasti kejayaan demi kejayaan berterusan akan tercipta dalam kejohanan-kejohanan yang besar.

Apa yang pasti (mungkin) ,Lagenda Datuk Misbun Sidek pasti tidak mendedahkan sepenuhnya rahsia 'Servis S' ini sebagai contoh rahsia untuk pukulan balas 'Servis S' ini

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo