NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bagaimana Cina Dapat Tanah Percuma di Bandar-bandar

Insaflah Wahai Pemimpin Politik Melayu...
Mari kita lihat dan dengar sama-sama, macam mana Cina dapat tanah di bandar secara percuma.
Pada 1956-1957, ketika rundingan kemerdekaan, Umno telah bersetuju memberikan kerakyatan mudah secara jus soli kepada bangsa asing, terutamanya orang Cina. Tetapi, Tan Cheng Lock telah membuat rundingan lain bersama British tanpa pengetahuan Umno. Apakah butir-butir rundingan tersebut?
British telah bersetuju untuk memberikan tanah-tanah bandar yang telah dimajukan dengan infrastruktur seperti sekolah, hospital dan tempat-tempat perniagaan kepada 1 juta orang Cina secara PERCUMA!
Setiap orang Cina mendapat tanah PERCUMA di bandar seluas 2 ekar seorang. Seramai 1 juta orang Cina telah memohon dan British meluluskan semua permohonan tersebut.
Pegangan terhadap tanah-tanah ini adalah untuk SELAMA-LAMANYA!
Orang Cina kemudiannya telah mencagarkan tanah-tanah yang mempunyai nilai yang tinggi di bandar ini untuk membuat pinjaman perniagaan mereka. Sebab itu mereka menjadi kaya-raya!
Orang Cina juga diberikan tanah-tanah untuk membuat ladang yang lebih besar di banyak negeri termasuk di Raub, Pahang.
Ketika Tan Siew Sin, anak Tan Cheng Lock menjadi Exco Melaka pada 1953, sebanyak 1,430 permohonan telah dibuat oleh orang Cina untuk mendapatkan tanah di Melaka, semua permohonan tersebut diluluskan.
Saya telah banyak kali menyebut hal ini di dalam ceramah-ceramah saya. Tetapi untuk bukti yang lebih jelas, sila dengar penjelasan Puan Zaharah Sulaiman, seorang arkeologis yang mengkaji tanah-tanah orang Melayu di Malaysia.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo