NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Evolusi Teknologi 1G Kepada 5GTeknologi 1G
Hanya perkhidmatan suara asas (rangkaian 1G adalah protokol berasaskan analog). Telefon bimbitnya bersaiz besar dan tidak mudah untuk dibawa.

Teknologi 2G
Komunikasi suara, menghantar pesanan teks, sebahagian daripada penyemakan imbas web (rangkaian 2G adalah standard digital pertama). Komunikasi mudah alih adalah kelebihan yang paling ketara bagi pengguna, dan ia mula berkembang dari jenis bar ke clamshell, flip, dan slider form factor.

Teknologi 3G
Berdasarkan ciri fungsi terdapat dalam 2G, ia membolehkan pesanan multimedia, fungsi internet mudah alih, dan rangkaian sosial mudah alih menjadi popular di kalangan pengguna, dan ia mengembangkan telefon QWERTY dan PDA untuk tujuan perniagaan mudah alih.

iPhone, dengan iOS, merupakan produk revolusioner untuk menggunakan teknologi paparan sentuh. Kemudian sistem Google Android dengan telefon pintar Android mula memenuhi pasaran telefon pintar.

Teknologi 4G
Internet mudah alih berkelajuan tinggi, transmisi berkelajuan tinggi, pembangunan & pelaksanaan 4G dari tahun 2011 hingga 2020 selama hampir sepuluh tahun. Paparan telefon bimbit dikembangkan dengan lebih ketara dan lebih menonjol oleh kerana keperluan pengguna dengan perkhidmatan pelayaran multimedia yang semakin popular.

Perkadaran paparan telefon jenis phablet dipengaruhi oleh ukuran tangan pengguna dan teknologi pawagam untuk berkembang dari nisbah 4:3 hingga 16:9 hingga 18:9 hingga 21:9 …. dan dengan lebih banyak jenis paparan muncul seperti Notch, Dotch, dan pandangan penuh.

AMOLED (Diod pemancar cahaya organik matriks aktif – Active-matrix organic light-emitting diode) adalah teknologi paparan yang unik kerana fleksibel dan lentur. Dengan menggunakan teknologi AMOLED, paparan dapat dicipta dalam pelbagai bentuk seperti tampilan tepi, paparan air terjun, layar melengkung empat sisi, paparan lengkung.

Teknologi 5G
Sekarang, pada tahun 2020, sementara 5G hadir sebagai infrastruktur penghantaran data, nisbah skrin aktif per kawasan menjadi semakin praktikal dan penting bagi pengguna, dan kematangan teknologi paparan AMOLED yang dilipat menjadi sangat penting untuk memecahkan batasan telefon bimbit homogenisasi bentuk telefon.

Sumber:https://theoutlook.asia/evolusi-teknologi-1g-kepada-5g/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo