Falsafah mentaati pemimpin dalam motif ukiran melayu


Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Alam Melayu dan Islam

Jika kita meneliti motif-motif ukiran atau hiasan yang terdapat pada rumah tradisional, masjid, meriam hatta kain tenunan, kita akan mendapati ada satu bentuk motif yang coraknya seumpama pintalan tali. Namun motif itu sebenarnya bukan berbentuk pintalan tali, tetapi bentuk deretan itik dan deretan semut.

Jika ia kelihatan seperti pintalan tali yang agak renggang, maka itu sebenarnya dinamakan motif itik pulang petang. Jika ia kelihatan seperti pintalan tali yang rapat, maka ia sebenarnya adalah motif semut berjajaran.

Sebenarnya banyak motif-motif Melayu yang berasaskan bentuk binatang tetapi telah dimujaradkan (abstraks) disebabkan Islam mengharamkan ukiran-ukiran berbentuk binatang secara jelas.

Dengan itu, motif-motif berasaskan bentuk binatang akan diubah suai supaya ia tidak lagi kelihatan seperti binatang melalui kaedah mujarad dalam ilmu ukiran Melayu. Dengan sebab itulah motif itik pulang petang dan semut berjajaran kelihatan seperti pintalan tali.

Falsafah dan maksud yang terkandung dalam motif itik pulang petang dan semut berjajaran itu adalah sama iaitu kewajipan mentaati pemimpin dalam perkara-perkara yang maaruf. Pemimpin tidak hanya terhad pada pemimpin negara semata-mata, ianya turut merangkumi pemimpin di rumah, masjid, kampung dan sebagainya.

Selain dari itu, falsafah motif itik pulang petang dan semut berjaran juga ialah kewajipan untuk mengikut peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan.

Sifat kumpulan Itik apabila pulang petang dan semut ketika keluar mencari makan adalah sama iaitu berjalan dengan mengekori pemimpin mereka dalam keadaan beratur dan teratur. Dengan itu, falsafah itik pulang petang dan semut berjajaran dizahirkan sebagai salah satu motif ukiran Melayu yang penting.

Sifat mentaati pemimpin dalam perkara-perkara yang maaruf ini sememangnya anjuran dari Rasulullah SAW di mana baginda bersabda :-

اسمعوا وأطيعوا وإن استعمل عليكم عبد حبشي كأن رأسه زبيبة

"Dengarlah dan taatilah sekalipun orang yang memimpin kalian adalah seorang hamba berbangsa Habsyah yang mana kepalanya seperti kismis." (Sahih Bukhari)Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post