Responsive Ad Slot

Prihatin: Benarkah Kerajan PN pembohong?


oleh:Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Bukit Tunggal Kuala Terengganu

"Kerajaan PN pembohong. Sembang pakej RM 250 bilion tapi suntik dana RM 25 bilion sahaja. Lain semua duit rakyat. Langsung tak bantu majikan untuk kuatkan ekonomi" - Economist pro PH.

Masalah utama hidup saya dan tuan-tuan semua hari ini adalah orang bodo sangat suka bercakap. Kemudian konfiden. Oleh itu, saya sediakan point-point untuk tuan-tuan lawan falasi hujah di atas sepertimana berikut:

1. Memang betul suntikan daripada dana kerajaan hanya RM25 bilion. Tetapi itu adalah dana secara terus. Kerajaan juga terpaksa menanggung secara tidak langsung (indirect) peruntukan lain melalui kehilangan hasil.

Sebagai contohnya, walaupun sekali imbas moratorium penangguhan bayaran ansuran bank (nilaian +-RM100bilion) akan ditampung oleh institusi kewangan negara, tetapi kerajaan terpaksa menanggung kehilangan hasil cukai akibat kekurangan hasil yang dipungut oleh bank2 terlibat.

Begitu juga dengan penangguhan PTPTN dan PTPK. Memanglah nampak sekali imbas kerajaan tak keluar duit. Tetapi kerajaan terpaksa menyalurkan dana yang lebih tinggi kepada tabung-tabung ini bagi membolehkan keduanya terus berkemampuan menyalurkan pinjaman kepada pelajar pada tahun hadapan

2. Mengatakan bahawa 90% peruntukan pakej stimulus ini datang daripada duit rakyat pun tak tepat. Mana ada 90%. Sebenarnya 100%. Duit dalam perbendaharaan negara tu semua duit rakyat. Awak semua hilang akal ke?

Dalam ekonomi, bukan sesuatu yang utama bagaimana duit datang. Tetapi bagaimana sebenarnya duit itu dibelanjakan bagi memberikan hasil optimum kepada semua

3. Peruntukan kepada majikan memang tidak datang dalam bentuk tunai. Ia lebih kepada insentif cukai serta subsidi utiliti. Tetapi mengatakan bahawa ia tidak mengembangkan ekonomi adalah salah.

Dalam sistem hari ini, perkara paling utama adalah aliran tunai. Apabila rakyat mempunyai lebihan dan berbelanja, ia akan meningkatkan hasil dan keuntungan peniaga. Peniaga itu majikanlah. Majikan mendapat manfaat secara tidak langsung daripada perbelanjaan rakyat

Sebab itu adanya bayaran khas kepada penjawat awam dan pesara. Ikutkan kelompok ini mana perlu sangat kerana gaji mereka tidak terjejas. Tetapi kerajaan tahu bahawa apabila seseorang individu itu mempunyai 'financial security', maka dia akan cenderung untuk berbelanja daripada menyimpan di bank.

4. Memang pakej kali ini lebih kepada menjaga kebajikan dan survival rakyat. Sebab isu yang paling utama adalah bagaimana rakyat mahu menyambung hidup dan bukannya bagaimana orang kaya nak beli Mercedes baru untuk dipakai pada Hari Raya nanti.

Kalau rakyat tak boleh survive, siapa nak tolong beli produk awak semua? Siapa nak upah kontraktor tambah awning depan rumah sebelum hari raya? Siapa nak pergi bazar Ramadan untuk beli makanan pada bulan puasa?

Hari ini adalah persoalan survival. Untung kita tu cerita tahun depan.

5. Orang nampak kerajaan cuma suntik dana RM25 bilion. Tapi ramai tak sedar disebabkan model bajet kita sebelum ini berteraskan hasil petroleum, maka kerajaan telah kehilangan hasil yang sangat banyak.

Jika sekiranya harga minyak terus kekal pada kadar USD30 berbanding unjuran asal USD62, maka negara akan kehilangan pendapatan RM26 bilion

Hilang ni siapa tanggung? Makcik Kiah ke tanggung?

Yang gatal sangat buat bajet syok sendiri tu pasal apa

6. Akhirnya kita semua kembali kepada zaman 2009. Zaman di mana sistem ekonomi kita diteraskan kepada kepentingan perbelanjaan rakyat dan kesejahteraan hidup.

Yang paling penting sebenarnya dan sesuatu yang orang PH lupa adalah, ini adalah pakej yang dirangka untuk menenangkan rakyat. Untuk menaikkan moral rakyat. Untuk meyakinkan rakyat bahawa kerajaan tidak pernah sesekali meninggalkan mereka

Di dalam mana-mana perang, kerajaan tidak akan menang jika menghayun pedang sendirian

Ia memerlukan kepercayaan rakyat untuk terus mara ke hadapan

Kerana ini adalah perang yang kita wajib menang.

Dan kita sentiasa akan menang

#KitaPastiMenang

Sumber: https://www.facebook.com/abdulrahimhilmi.zakariya/posts/3128457663870902

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo