Responsive Ad Slot

Lantikan PM ke-8 sah


BANGI, 6 Rejab 1441H, Ahad – Lantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri adalah sah, justeru tidak timbul isu mana-mana pihak memperolehi majoriti, kata Datuk Zainul Rijal Abu Bakar.


Bagaimanapun, Presiden Persatuan Peguam-peguam Muslim Malaysia (PPMM) itu berpandangan, kerajaan yang bakal dibentuk mungkin sukar menjalankan tanggungjawab mereka.

"Saya jangkakan sidang Parlimen 9 Mac akan ditangguh kerana jemaah menteri masih belum dapat dibentuk dan berfungsi sepenuhnya. Ini bagi memberi masa untuk kerajaan bersiap sedia, perkenan penangguhan perlu diperolehi dari Yang di-Pertuan Agong.

"Seperkara lagi di Parlimen, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin mungkin akan menghadapi undi tidak percaya. Dalam keadaan Speaker dan seorang Timbalan Speaker dari kalangan orang Pakatan Harapan (PH), perdana menteri mungkin sukar mengawal perjalanan urusan sidang Parlimen," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zainul Rijal menegaskan bahawa rakyat mahu kemelut politik ini diselesaikan berikutan pembangunan negara sudah lama diabaikan.

"Orang Cina kata tahun 2020 ini adalah tahun tikus, saya kata 2020 adalah tahun politikus," kata beliau.

Malaysia hari ini menyaksikan Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan.

Istiadat pengurniaan surat cara pelantikan dan mengangkat sumpah sebagai perdana menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Istana Negara pada 10.30 pagi.

Pelantikan Muhyiddin, 72, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dibuat selaras Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Namun, tidak sampai dua jam sebelum majlis angkat sumpah perdana menteri yang baharu, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa, bahawa Muhyiddin bukanlah perdana menteri yang sebenar kerana tidak mendapat sokongan majoriti dalam Parlimen.

Dr Mahathir memberitahu beliau mendapat sokongan majoriti dari 114 Ahli Parlimen, hasil daripada gabungan PH, Warisan dan beberapa Anggota Parlimen bebas, sesetengahnya daripada parti beliau sendiri, Bersatu.

"Tan Sri Muhyiddin tidak mendapat sokongan majoriti untuk menjadi perdana menteri baharu," katanya.

Sumber: https://www.ismaweb.net/2020/03/01/lantikan-pm-ke-8-sah/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo