Ilmu Senjata Biologi Dalam Sejarah Alam MelayuSaya terbaca di FB ada yang menyatakan bahawa wabak Covid-19 ini sebenarnya adalah senjata biologi yang dilancarkan oleh kuasa besar. Sejauh mana kebenarannya Wallahu A'lam. Ada baiknya kita berhati-hati dalam menyebarkan berita takut-takut ia dapat menimbulkan keresahan umum.

Namun begitu, penggunaan senjata biologi bukanlah satu persepsi semata-mata. Jika kita membaca sejarah-sejarah perang di Alam Melayu, maka kita akan mendapati bahawa antara kepintaran strategi perang tempatan ialah menggunakan senjata biologi.

Salah satu contoh ialah penggunaan senjata biologi oleh angkatan tentera Kesultanan Islam Mataram yang dipimpin oleh Sultan Agung ketika berperang menentang Belanda pada tahun 1629. Dalam perang ini, Sultan Agung telah mengarahkan angkatan tenteranya untuk mencemari sumber air Belanda yang berpusat di Betawi. Dengan itu, angkatan tentera Kesultanan Islam Mataram telah mengempangi Sungai Ciliwung lalu mencemarinya dengan bahan-bahan yang tidak diketahui (masih lagi misteri bahan apa yang digunakan).

Kesan dari itu, orang-orang Belanda di Betawi mendapat serangan wabak taun hasil pencemaran Sungai Ciliwung. Ramai di kalangan orang-orang Belanda terkorban akibat wabak taun termasuk Gabenor Jeneral Belanda yang bernama J.P Coen.

Kisah ini ada saya nyatakan dalam buku terbaru saya, Raudhatus Salatin. Jika tuan-tuan dan puan berminat untuk memiliki buku-buku penulisan saya, bolehlah klik link yang disertakan http://www.wasap.my/+600136670263/order1511

Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Alam Melayu dan Islam

Sumber:https://www.facebook.com/hasan.yusof.5/posts/10213494586797760
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post