Siapa luluskan bawa balik abu Chin Peng?


BANGI, 29 Rabiulawal 1441H, Selasa – "Kenapa kerajaan PH terdesak sangat mahu abu Chin Peng dibawa pulang secara senyap-senyap?," soal bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau yang berang dengan tindakan itu, tertanya-tanya pihak mana di dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang meluluskan supaya abu pemimpin komunis dibawa ke Malaysia.

"Adakah langkah ini boleh memulihkan ekonomi negara yang semakin merosot? Siapakah dalam kerajaan PH yang meluluskan?

"Kerajaan PH buat tugu wira askar Jepun tahun lalu, ramai dah marah. Tahun ini, korang sengaja buat lagi? Untuk apa?," katanya.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berkata, kerajaan sepatutnya bertanggungjawab menjaga keamanan dan keharmonian negara.

"Keputusan kerajaan BN dahulu tidak membenarkan abu Chin Peng untuk dibawa balik tentu ada sebabnya.

"Kita tahu ramai Rakyat Malaysia yang sangat ambil berat serta marah dengan isu ini. Sebab itu, kita tidak membenarkan pada masa itu.

"Memandangkan sentimen perkauman pasca PRU14 sudah tinggi, kenapa kerajaan PH masih tegas untuk membakar lagi keadaan dengan mengambil langkah-langkah yang kontroversial?," katanya.

Pada 2014, Menteri Dalam Negeri ketika itu iaitu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan kerajaan Barisan Nasional (BN) sama sekali tidak akan membenarkan abu mayat Setiausaha Agung Parti Komunis Malaysia (KPM), Chin Peng dibawa balik ke negara ini.

Beliau berkata, sewaktu zaman komunis, Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua telah menyebabkan ramai polis atau tentera yang gugur.

Beliau juga tidak mahu ada pemujaan berlaku jika abu mayat Chin Peng ditempatkan di biara tertentu di negara ini.

Bagaimanapun, hari ini, rakyat digemparkan dengan laporan berita bahawa abu mayat Chin Peng sudah pun dibawa pulang ke Perak pada 16 September lalu selepas enam tahun kematiannya.

Penyelaras kumpulan yang menguruskan abu mayat berkenaan, Chan Kan Fook, 81, berkata, mereka membawa pulang abu mayat Chin Peng dari Thailand ke Malaysia dua bulan lalu.

Kan Fook berkata, sebahagian abu mayat Chin Peng ditaburkan di laut berhampiran Lumut, Perak serta sebahagian lagi di kawasan hutan banjaran Titiwangsa tanpa sebarang tugu atau jirat.

Sumber: https://www.ismaweb.net/2019/11/26/siapa-luluskan-bawa-balik-abu-chin-peng/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post