NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Selangor catat jumlah tertinggi laporan pencemaranKUALA LUMPUR: Selangor mencatat jumlah tertinggi laporan pencemaran sebanyak 2,749 dengan pecahan 2,379 untuk udara, air (216), buangan terjadual (22), bunyi (57), tanah (27), tumpahan minyak (6) dan 43 lain-lain.

Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), Isnaraissah Munirah berkata, angka itu diperolehi daripada jumlah 9,681 laporan direkod Jabatan Alam Sekitar dari Januari sehingga Oktober lepas.

“Dalam tempoh yang sama, JAS telah berjaya melaksanakan 11, 710 pemeriksaan, peningkatan 63 peratus dari tahun lepas, 1,593 arahan lapangan, peningkatan 33 peratus dari tahun lepas dan 3,413 notis arahan, peningkatan 70 peratus dari tahun lepas.

“(Manakala) 3.465 kompaun, peningkatan 51 peratus dari tahun lepas, 238 tindakan makamah, peningkatan 37 peratus dari tahun lepas dan 254 perintah larangan, peningkatan 4,133 peratus dari tahun lepas,” katanya.

Isnaraissah menjawab soalan Datuk Shabudin Yahaya (PH - Tasek Gelugor) yang mahu tahu statistik terkini berkaitan laporan pencemaran alam sekitar yang berlaku mengikut negeri.

Dalam pada itu katanya, kerajaan melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) akan mengguna pakai Prosedur Operasi Standard (SOP) Pengendalian Bencana Industri yang menggariskan peranan dan tanggungjawab agensi-agensi dalam mengendalikan bencana industri.

“Tatacara pengendalian bencana dalam SOP ini boleh digunapakai menghadapi apa-apa insiden atau bencana kimia yang berlaku.

“Di samping menggunapakai SOP tersebut, pihak Jabatan Alam Sekitar juga melaksanakan langkah kesedaran bersama masyarakat bagi meningkatkan tahap pemahaman penduduk tempatan berkenaan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya berlaku insiden pencemaran atau bencana kimia,” jelasnya

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/selangor-catat-jumlah-tertinggi-laporan-pencemaran-223806

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo