PRK Tg Piai: Kempen ke rumah pengundi perlu ada permit polis
PONTIAN, 15 Rabiulawal 1441H, Selasa – Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menetapkan bahawa semua parti dan calon yang bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai perlu mendapatkan permit bagi kempen yang dibuat dari rumah ke rumah.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Azhar Azizan Harun berkata, selain itu, PDRM turut menetapkan bahawa program tinjauan mesra (walkabout) yang turut dianggap sebagai kempen bergerak, perlu mempunyai tempoh masa dan lokasi yang jelas bagi tujuan pemantauan.

Katanya, semua parti atau calon terbabit diingatkan supaya mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan bagi aktiviti berkempen, khususnya membabitkan permohonan permit kempen.

"Semalam telah diadakan perjumpaan antara pegawai-pegawai SPR bersama dengan Ketua Polis Daerah Pontian serta pegawainya. Tujuan perjumpaan adalah bagi menyelaraskan dan memperjelaskan isu-isu berkaitan dengan permit dan peraturan berkempen, terutama berkaitan dengan program walkabout yang diadakan oleh semua calon atau parti yang bertanding.

"Hasil perbincangan tersebut telah diputuskan bahawa pihak PDRM meminta supaya calon dan parti terlibat dalam kempen mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas Azhar lagi, bahan kempen yang berunsurkan hasutan dan provokasi, tidak memaparkan nama dan alamat penerbit dan pencetak akan diturunkan.

Katanya, bendera yang dikibar atau digantung di tepi jalan yang boleh mengganggu penglihatan dan berbahaya kepada orang ramai juga akan diturunkan.

Dalam kenyataan itu, Azhar berkata SPR dan polis turut menggariskan peraturan mengenai penggunaan bendera parti serta berkempen menggunakan kenderaan.

Azhar berkata, bendera yang dikibar atau digantung pada kenderaan berkempen secara berbahaya kepada orang ramai juga akan diambil tindakan sewajarnya.

"Kenderaan berkempen yang dipasang dengan bendera serta alat pembesar suara serta bergerak dari satu lokasi ke satu lokasi hendaklah memohon permit berkempen daripada polis.

"Kenderaan berkenaan hendaklah menutup suara dan sebarang rakaman kempen semasa bergerak, dan hanya membukanya apabila kenderaan berhenti di lokasi berkempen yang bersesuaian serta tidak menghalang lalu lintas," tambahnya.

Beliau berkata, SPR juga akan melaporkan maklumat berkaitan statistik kesalahan serta statistik bilangan laporan polis dan laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dibuat sepanjang tempoh berkempen di Facebook,Twitter dan laman web SPR setiap hari, sepanjang tempoh PRK itu.

"SPR berharap semua calon dan parti akan berkempen dengan lebih matang sepanjang tempoh berkempen yang berbaki lima hari lagi, serta mematuhi peraturan berkempen agar PRK Tanjung Piai berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak diingini," katanya.

SPR menetapkan Sabtu sebagai hari mengundi PRK Tanjung Piai. PRK itu menyaksikan pertandingan enam penjuru melibatkan calon Pakatan Harapan (PH) Karmaine Sardini, calon Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng, Wendy Subramaniam (Gerakan), dan Datuk Dr Badhrulhisham Abdul Aziz daripada Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa) serta dua calon Bebas ialah Dr Ang Chuan Lock dan Faridah Aryani Abd Ghaffar.

PRK itu diadakan susulan kematian wakil rakyatnya Datuk Dr Md Farid Md Rafik, 42, pada 21 Sept lepas akibat komplikasi jantung.

Pada PRU14, Allahyarham Md Farid yang mewakili PH menang dengan majoriti 524 undi menewaskan Wee (BN-MCA) dan Nordin Othman (PAS). -Bernama
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post