NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan Digesa Segera Tangani Kemasukan Daging Import Tidak Patuh Syarat, Diragui HalalInsiden berulang ketibaan daging yang tidak mematuhi syarat import seperti yang dinyatakan dalam permit dan diragui status halalnya adalah amat dikesali serta menunjukkan ketidakcekapan kementerian dan agensi berkenaan dalam menanganinya.

Empat hari lalu, sekali lagi sejumlah sepuluh kontena daging kerbau bernilai RM3.5 juta dari India telah dirampas di Pelabuhan Pulau Pinang kerana tidak mematuhi syarat import dan penggunaan logo halal yang berbeza serta tidak diiktiraf oleh JAKIM.

Sedangkan, dua minggu lepas, sejumlah 1,443 karton daging kerbau bernilai RM1.5 juta juga sudah dirampas di Pelabuhan Kuantan kerana kesalahan yang sama.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tadi terutamanya menerusi Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia sepatutnya bertindak pantas dan tegas membatalkan permohonan dan kelulusan permit import syarikat yang berkenaan.

Kementerian Pengangkutan pula menerusi Lembaga Pelabuhan berkenaan mesti menambah baik prosedur dan aktiviti kawal selia di semua pelabuhan serta meningkatkan integriti pegawai-pegawai mereka supaya tiada kebocoran berlaku.

Hal ini perlu ditangani segera dan secara menyeluruh kerana ia bukan sahaja soal kesahalan prosedur atau teknikal, bahkan lebih besar daripada itu melibatkan masalah status halal dan haram makanan berkenaan sehingga boleh menjejaskan jiwa dan keperibadian manusia.

Sekian.

"Islam Memimpin Perpaduan"

DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI ialah Ahli Parlimen Kuala Nerus


Sila kongsikan maklum balas anda mengenai isu ini di pautan berikut :
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2907748829235128&id=569086473101387

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo