NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

BMF BERJAYA TURUNKAN HARGA BARANG DENGAN KETARA

0

.

BMF TURUNKAN HARGA BARANG DENGAN KETARA - MP PASSeorang wakil rakyat PAS mendakwa kempen Utamakan Barangan Orang Islam (BMF) telah berjaya menurunkan harga barangan dengan ketara.

Che Abdullah Mat Nawi (PAS- Tumpat) justeru mencadangkan ia dimasukkan sekali dalam kempen Beli Barangan Malaysia anjuran kerajaan.

“Dalam masa kerajaan menghadapi masalah untuk menurunkan harga barangan, tiba-tiba, dengan kempen BMF ini, tanpa perlu peruntukan kerajaan, tanpa perlu menggunakan pegawai dan jentera kerajaan, harga barangan khususnya barangan asas turun dengan ketara,” katanya.

Che Abdullah Mat Nawi (PAS- Tumpat) menyampaikan cadangan itu buat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) semasa sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2020 peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat malam ini.

Dakwa Che Abdullah, kempen BMF lebih berkesan menurunkan harga barang berbanding pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang dilaksanakan kerajaan bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

Sedangkan, katanya, BMF hanyalah kempen spontan terhadap “pihak yang khianat mengotorkan makanan, melanggar peraturan halal seperti membiarkan anjing berkeliaran di atas makanan, memasukkan darah babi ke dalam kuah laksa, menjual ayam yang tak disembelih sebagai ayam halal, penemuan DNA babi dalam pelbagai makanan yang dikatakan halal dan banyak lagi”.

“Memandangkan program spontan rakyat ini sangat membawa kebaikan, saya mencadangkan kepada kementerian memasukkan program BMF ini ke dalam program Beli Barangan Malaysia,” katanya.
.
https://www.malaysiakini.com/news/499860

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo