PEGUAM NEGARA CUAI DAN MENGHINA MAHKAMAH; Letak Jawatan Atau Wajar Di Pecat Seberapa Segera!

Tommy Thomas Gagal Menegakkan Keadilan Dalam Kes Allahyarham Adib.

1. Hujah kehakiman yang dibuat oleh Hakim di Mahkamah Koroner Shah Alam berkait inkues kematian Allahyarham Muhammad Adib Bin Mohd Kassim amat memeranjatkan.

2. Berlandaskan hujah Hakim, terdapat bukti dan alasan yang jelas bahawa Peguam Negara telah menggunakan "kedudukan" dan "pangkat"nya untuk mempengaruhi keputusan penghakiman Allahyarham Adib.

3. Sejak dari awal lagi, saya konsisten mengatakan ada sesuatu yang tidak kena dalam pengendalian kes yang bersifat "nasional" ini. Allahyarham Adib tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya di dalam kes ini.

4. Inkues telah dilakukan dalam keadaan ada cubaan untuk "melencongkan" keputusan dan pandangan - dan ianya melibatkan mereka yang memegang "amanah" melaksana keadilan di peringkat yang tertinggi.

5. Saya berpandangan, Peguam Negara (Tan Sri Tommy Thomas) telah gagal sama sekali untuk bersikap amanah dalam mengendalikan kes Allahyarham Adib. Saya tidak pasti "siapa" yang cuba Tommy selamatkan - tetapi ini adalah kesilapan dan kealpaan yang tidak boleh dimaafkan.

6. Oleh yang demikian, saya mendesak Tan Sri Tommy Thomas meletakkan jawatan dalam kadar yang seberapa segera. Beliau bukan sahaja telah menghina mahkamah; malah "mungkir" sama sekali melaksana sumpah sebagai pelaksana keadilan.

7. Jika Tommy enggan meletakkan jawatan, saya berpandangan ianya menjadi kewajiban pihak kerajaan memecatnya serta merta. Tommy Thomas sudah kehilangan "maruah" dan "integriti" untuk kekal sebagai Peguam Negara!

Reezal Merican Naina Merican ialah Ahli Parlimen Kepala Batas merangkap Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2342025615866798&id=475722805830431
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post