Penasaran dan korban PEMILU 2019

oleh: Prof Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain
PENASARAN rakyat Indonesia kini berakhir apabila hasil perhitungan perolehan suara Pilihan Raya Presiden (PILPRES) secara rasmi oleh Komisi Pemilihan Umum (KPU) telah diumumkan pada hari ini. KPU telah mengumumkan keputusan tersebut sehari lebih awal (direncanakan pada esok, 22 Mei 2019) yang menyaksikan Presiden Joko Widodo bersama calon Wakil Presiden, Ma’ruf Amin menewaskan pasangan Probowo Subianto dan Sandiaga Uno.

Pasangan Jokowi dan Ma’ruf berjaya mengumpul sebanyak 55.50 peratus undi atau 85 juta undi, manakala pasangan Probowo Subianto dan Sandiaga Uno memperoleh 44.50 peratus undi atau 68 juta undi. Ini bermakna pasangan Jokowi dan Ma’ruf mendahului pasangan Probowo Subianto dan Sandiaga Uno dengan kira-kira 17 juta undi. Keputusan ini mendapat reaksi yang bercampur khususnya dalam kalangan netizen.

Tidak dinafikan, pemilihan umum (PEMILU) kali ini sangat mencabar kerana selain PILPRES, pengundi juga memilih 575 orang anggota Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), 136 orang Dewan Perwakilan Daerah (DPD) dan Dewan Perwakilan Rakyat Daerah 2019.

Menguruskan pesta demokrasi sebesar ini bukan satu hal yang mudah. Demi kebebasan memilih rakyat, ramai yang terkorban. Kita sangat simpati dengan laporan yang mengatakan bahawa sejumlah 225 (jumlah ini mungkin bertambah) orang petugas pilihan raya meninggal dunia kerana kepenatan mengendalikan pilihan raya.

Menguruskan pesta demokrasi sebesar ini bukan satu hal yang mudah.
Menguruskan pesta demokrasi sebesar ini bukan satu hal yang mudah.

Selain itu, dilaporkan juga seramai 1,695 petugas dilaporkan jatuh sakit dan perlu dirawat di hospital atau klinik. Melihat kepada insiden ini, timbul cadangan agar PILPRES dan Pemilihan Legislatif yang dijalankan serentak dikaji semula. Pada 2014, PILPRES diadakan berasingan, iaitu tiga bulan selepas Pemilihan Legislatif berlangsung.

Seperkara lagi adalah kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadap proses demokrasi melalui pilihan raya. Bukan satu hal yang mudah untuk rakyat memahami dan meyakini proses demokrasi melalui pilihan raya apabila kiraan undian mengambil masa tempoh selama sebulan.

Dalam tempoh tersebut, sebarang kemungkinan boleh berlaku. Maka, di sinilah letaknya kepentingan keyakinan rakyat terhadap perjalanan pilihan raya, termasuk wibawa badan yang mengendalikannya, iaitu KPU. Ketidakyakinan rakyat terhadap proses pengundian dan kecekapan KPU akan mendorong mereka tidak dapat menerima keputusan pilihan raya.

Jika keputusan yang diumumkan oleh KPU ini dapat diterima oleh kedua-dua pasangan yang bertanding, maka nama presiden baharu secara rasmi akan diumumkan pada antara 25 hingga 27 Mei nanti. Namun, jika ada bantahan, ada kemungkinan pengumuman tersebut tidak dapat dilakukan pada tarikh yang dirancang.

PILPRES kali ini tidak dapat lari daripada perlawanan politik identiti. Meskipun kerap kali dinafikan, apa yang berlaku membuktikan politik identiti masih lagi wujud. Gelaran Haji yang digunakan oleh kedua-dua pasangan di kertas undi menggambarkan imej Muslim masing-masing sangat penting. Malah, ibadah umrah yang dilaksanakan oleh Jokowi dan pertemuannya dengan Raja Arab Saudi, Raja Salman dalam tempoh waktu bertenang, turut dikaitkan dengan pembinaan imej Muslim yang boleh mempengaruhi suara umat Islam di Indonesia.

Sewaktu membentangkan ucaptama (keynote) dalam Seminar Internasional Politik Indentitas Indonesia dan Malaysia di Universitas Ibnu Chaldun pada 28 Mac yang lalu, isu politik identiti ini sememangnya mewarnai kedua-dua buah negara. Pasca Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) menyaksikan politik Malaysia semakin dibebani oleh isu perkauman dan agama. Begitu juga di Indonesia, meskipun negara itu melarang kempen menyentuh soal suku, agama, ras dan antara golongan (SARA), isu melibatkan survival umat Islam dan pribumi masih lagi menjadi kempen politik.

Di sebalik penasaran rakyat Indonesia menanti keputusan rasmi PILPRES, Jokowi ternyata tidak terkesan dengan drama proses penjumlahan undi. Selain akur dengan kemampuan KPU dan hanya menerima hasil hitungan rasmi oleh badan itu, tugas beliau sebagai presiden terus dilaksanakan.

Satu hal yang menarik adalah cadangan Jokowi untuk mengenalpasti ibu negara baharu Indonesia untuk menggantikan Jakarta. Ternyata, motto “Indonesia Maju” yang dicanangkan oleh beliau terus dilontarkan meskipun PILPRES telah dilaksanakan pada 17 April lalu.

Kempen pembangunan Jokowi dijangka tidak terhenti malah ia menjadi modal untuk beliau kekal sebagai presiden bagi penggal yang kedua. Banyak pihak menyambut baik cadangan untuk menggantikan Jakarta sebagai ibu negara. Namun ada juga melihat cadangan ini perlu diteliti sebaik mungkin kerana ia melibatkan banyak persediaan dalam segenap aspek.

Berbeza dengan Prabowo, beliau memilih untuk bersikap kritikal sejurus selepas hari pembuangan undi. Beliau mendakwa telah memenangi PILPRES berdasarkan hasil hitung cepat atau quick count dengan menguasai 62 peratus undi. Ketika mengumumkan keputusan tersebut, pasangan Probowo, iaitu Sandiaga Uno turut hadir sama meskipun baru sembuh demam yang teruk seusai PILPRES.

Probowo lantang mempersoal ketelusan PILPRES kali ini. Beliau mempertikai adakah PILPRES berjaya menjadi sebuah pilihan raya yang jujur dan adil (JURDIL). Ketika menyampaikan pidato dalam acara “Simposium Kecurangan Pemilu 2019” di Hotel Grand Sahid Jaya Jakarta, pada 14 Mei 2019 lalu, Probowo konsisten menolak hasil perhitungan suara curang yang dilaksanakan oleh KPU. Dalam ucapan yang terkini, Probowo menegaskan soal kalah atau menang bukan lagi menjadi perkara penting, tetapi hak rakyat yang telah diperkosa.

Protes Probowo ini dapat difahami melalui beberapa faktor, antaranya apabila rakyat Indonesia di Malaysia diminta melakukan ulangan pungutan suara selepas ratusan karung beg mengandungi kertas undi pemilihan awal Pilihan Raya Umum pemilihan presiden Indonesia yang telah bertanda, ditemui di dua tempat sekitar Kajang dan Bangi.

Dengan kemenangan Jokowi berjaya mempertahankan jawatan presiden, apakah masa depan Probowo yang juga merupakan menantu Presiden Soeharto dalam politik Indonesia? Apakah beliau masih sanggup menawarkan diri bertanding dalam PILPRES 2024 akan datang, iaitu ketika Jokowi tidak lagi boleh bertanding?

Berbeza dengan Sandiaga Uno yang masih muda, banyak pihak melihat potensi yang ada oleh beliau. Malah kini sudah ada kedengaran cerita bahawa beliau akan kembali merebut jawatan Wakil Gabenor Jakarta (walapun dinafikan oleh Sandiaga), iaitu jawatan yang beliau pernah sandang pada 2017.

Sebagai rakyat negara jiran, kita mendoakan perjalanan demokrasi dan PILPRES Indonesia berjalan dengan aman. Di sinilah terujinya kematangan demokrasi Indonesia yang selama ini diperkatakan. Penasaran dan korban PILPRES yang dapat disaksikan dalam tempoh terdekat ini sama sekali tidak boleh membantutkan amalan demokrasi yang jujur dan adil ditegakkan di Indonesia. Apa yang lebih penting, kita jalan terus.

* Penulis ialah Profesor Madya di Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM). Bidang kajian beliau adalah Politik Muslim dan Demokrasi.
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post