NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wisma Tok Guru: Mahkamah tolak injunksi Husam dengan kos RM20,000.00Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Naib Presiden Amanah Husam Musa untuk mendapatkan kebenaran merayu bagi memperoleh injunksi interlokutori berkaitan akses bangunan Wisma Tok Guru, sementara menunggu penyelesaian dua tuntutan mahkamah.

Panel tiga hakim yang terdiri daripada Ramly Ali, Alizatul Khair Osman Khairuddin dan Rohana Yusuf menolak permohonan itu dengan kos sebanyak RM20,000.

Husam memohon mendapatkan kebenaran untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengenepikan usahanya untuk mendapatkan injunksi interlokutori bagi menghalang mana-mana pihak daripada mengakses bangunan Wisma Tok Guru di Kota Bahru, Kelantan, sehingga status quo pemilikan bangunan berkenaan diputuskan oleh mahkamah.

Beliau memohon perintah injuksi itu sementara menunggu dua kes di Mahkamah Tinggi Kota Bharu.

Isu perebutan tanah itu bermula selepas tanah tersebut, yang asalnya dimiliki bekas adun Salor, Allahyarham Ahmad Rosli Ibrahim yang menamakan isterinya sebagai pemilik, dijual kepada Mohd Yasin yang juga setiausaha kerja PAS Kelantan, dengan harga RM700,000.

Husam yang merupakan bekas adun Salor mendakwa telah mendapat kebenaran daripada pemilik asal tanah berkenaan untuk digunakan sebagai pusat khidmatnya.

Beliau memfailkan saman pemula terhadap PAS, memohon pengisytiharan bahawa beliau mempunyai hak untuk menduduki tanah itu selepas pemindahan pemilikan.

Mohd Yasin juga memfailkan saman terhadap Husam memerintahkannya untuk mengosongkan premis itu.

Pasukan peguam yang diketuai oleh Gopal Sri Ram yang mewakili Husam manakala Mohd Yasin diwakili pasukan peguam diketuai Tun Salleh Abbas.

-Bernama

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo