RMK-11: Realiti Ketidakseimbangan Di Pantai TimurOleh: YB Tuan Che Alias Bin Hamid
Ahli Parlimen Kemaman (P040)
30 Oktober 2018

1. Semasa perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 semalam, saya menekankan Kerajaan perlu mempergiatkan usaha  untuk menangani ketidakseimbangan pembangunan dan insfrastuktur di Pantai Timur khususnya yang sekian lama bagi merealisasikan komitmen yang diutarakan oleh Perdana Menteri.

2. Selain itu, saya juga mencadangkan kepada pihak menteri-menteri yang terlibat untuk mengenal pasti apakah sumber pendapatan dan sumber utama ekonomi setiap negeri. Malahan Kerajaan Pusat juga seharusnya perlu merancang secara terperinci berkaitan tindakan yang perlu diambil bersama-sama dengan kerajaan negeri untuk memperkasakan ekonomi dan merapatkan jurang pembangunan sosio-ekonomi antara wilayah dan negeri.

3. Saya menegaskan supaya Kerajaan lebih bersikap adil dan menunaikan hak-hak kerajaan negeri seperti isu royalti di Kelantan dan Terengganu. Di samping itu,Kerajaan juga perlu membuat keputusan muktamad berkenaan status ERCL dengan kadar segera dan  melaksanakan kajian secara terperinci berkaitan pengurangan kos dan penyelenggaraan projek ini.

4. Saya mengharapkan Kerajaan Persekutuan akan terus komitmen untuk meneruskan beberapa projek di Kemaman.Antaranya pembinaan Hospital Kemaman yang perlu disiapkan sepertimana dijadualkan iaitu 19 Disember 2021. Kedua projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB)  memandangkan di Kemaman juga kerap berlaku banjir khususnya di bandar Chukai dan sekitarnya.Ketiga berkaitan komitmen Kerajaan dalam proses pelebaran jalan susur keluar Chukai daripada LPT3 ke bandar Chukai.

5. Dalam pada itu, kerajaan Terengganu telah mewujudkan satu kawasan zon ekonomi yang mana di Kemaman sendiri mempunyai 140 hektar kawasan yang telah diperuntukkan. Kawasan zon ekonomi ini bersedia menerima pelabur daripada pelbagai industri. Hal ini dapat memantapkan eknomi negeri dengan mewujudkan hubungan yang baik dengan pelabur.

6. Jelaslah di sini bahawa RMK ke-11 ini merupakan suatu perkara yang penting bagi melihat hala tuju kerajaan dalam tempoh 2 tahun yang akan datang dan satu bentuk refleksi  terhadap perancangan yang telah dilaksanakan sebelum ini sama ada mencapai matlamat yang dirancang atau sebaliknya. Hak-hak kerajaan negeri sepatutnya ditunaikan dan tidak dinafikan kerana ianya demi kesejahteraan rakyat dan pengamalan konsep federalisme perlu diterapkan dengan telus.

“ Islam Memimpin ”


0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post