NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Rumah Mampu Dimiliki?Usaha Menteri KPKT untuk bekerjasama dengan BNM, MOF dan semua agensi berkaitan dalam isu rumah mampu milik dan lambakan rumah yang tidak terjual, adalah sangat baik. Namun cadangan untuk 'memudahkan' syarat kelulusan pinjaman perumahan kepada pembeli, adalah tidak baik.

Risiko daripada cadangan ini adalah, sekiranya bank melonggarkan syarat pinjaman dengan memberikan kelulusan kepada pembeli yang tidak layak untuk meminjam, ia bakal mendedahkan institusi kewangan kepada risiko kegagalan bayaran balik pinjaman, dan kesan raintaian terhadap ekonomi adalah sangat negatif. Pihak BNM, MOF dan institusi kewangan pastinya sangat maklum dengan risiko ini.

Antara cadangan yang pernah diutarakan untuk mengatasi masalah rumah mampu milik adalah:

1. Koordinasi oleh pihak Kerajaan dan pemaju bagi memastikan tidak berlaku jurang (mismatch) di antara penawaran dan permintaan.

2. Pembukaan tanah kerajaan atau GLC untuk pembinaan rumah mampu milik di kawasan strategik (cth transit-oriented development).

3. Pelaksanaan polisi pinjaman (cth. DSR, LTV) dan cukai (cth. RPGT) untuk mengekang elemen spekulasi dalam pasaran.

4. Pelaksanaan skim sewa-beli melibatkan pemaju dan institusi kewangan.

5. Inovasi pembinaan bagi mengurangkan kos dan masa projek perumahan (cth. IBS).

6. Integrasi data dan maklumat oleh pihak kerajaan, pemaju, institusi kewangan, dan pembeli secara lebih tepat.

Justeru solusi terbaik untuk isu ini bukannya dengan memudahkan polisi pinjaman (credit policy), tetapi mengawalselia penawaran dan memperluaskan skim sewa-beli kepada pembeli rumah pertama, di samping inovasi dalam pembinaan dan meningkatkan ‘celik kewangan’ di kalangan pembeli rumah.

Syahir Sulaiman
Pengarah Strategi DPPM

6 Julai 2018

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo