NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Donald Trump Zalim: Malala YousafzaiRIO DE JANEIRO – Pemenang Anugerah Nobel Keamanan, Malala Yousafzai menyifatkan dasar Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, iaitu memisahkan anak pendatang haram dari keluarga mereka sebagai zalim.

Malala dilaporkan berkata demikian pada kunjungan pertamanya ke Amerika Selatan bagi mempromosi pendidikan bagi kanak-kanak perempuan.

Ketika ini, lebih 2,300 kanak-kanak terpisah dari ibu bapa mereka selepas pentadbiran Trump menguatkuasa dasar ‘tiada toleransi’ terhadap pendatang haram yang masuk ke negara itu, sejak Mei lalu.

Dasar itu membolehkan semua pendatang dewasa didakwa jika didapati menyeberangi sempadan dari Mexico untuk masuk ke Amerika Syarikat secara haram.

Namun, bulan lalu, Trump bersetuju menamatkan dasar memisahkan keluarga pendatang itu selepas menerima bantahan orang ramai, selain ia turut dicabar di mahkamah.

“Ia satu tindakan yang zalim, ia juga tidak adil dan tidak berperikemanusiaan. Saya tidak tahu bagaimana seseorang itu boleh melakukannya.

“Saya harap kanak-kanak itu boleh bersama dengan ibu bapa mereka,” kata Malala kepada Reuters, semalam.

Ketika ini, Malala berada di Rio de Janeiro bagi melancarkan projek kebajikan dalam bidang pendidikan yang dikendalikan oleh Dana Malala di Amerika Latin dan ia bermula di Brazil. – Reuters/BH ONLINE

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo