NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Zoo Bukit Takal: Terengganu Cari Penaja Bantu Biayai Pengurusan
Ahmad Samsuri bersama rombongan meninjau sekitar Zoo Bukit Takal. Foto Tengku Syamim Tengku Ismail 

Kerajaan negeri bercadang bekerjasama dengan agensi swasta dan pelabur luar bagi membiayai dan memajukan Taman Rekreasi dan Zoo Mini Bukit Takal, Kemaman tanpa melibatkan pertambahan dana kerajaan.

Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsurii Mokhtar berkata, pelbagai perancangan yang akan dilaksanakan, antaranya mencari penaja bagi membiayai kos mengurus dan menyelenggara kemudahan itu.

"Difahamkan kira-kira RM3 juta setahun terpaksa dibelanjakan pihak pengurusan zoo bagi tujuan itu sedangkan pendapatan yang diperoleh hasil kutipan tiket hanya sekitar RM700,000 hingga RM800,000 bagi tempoh sama.


"Melihat keadan itu, kerajaan perlu memikirkan langkah yang munasabah sama ada untuk membiayai, menaiktaraf kemudahan dan penjagaan haiwan tanpa melibatkan pertambahan kewangan kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengadakan tinjauan Taman Rekreasi dan Zoo Mini Bukit Takal, Kemaman, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' A. Rahman Yahya.

Ahmad Samsuri turut memberitahu, kerajaan negeri juga mempelawa pelabur-pelabur bagi memberi pandangan untuk memajukan zoo berkenaan yang memberi impak kepada sektor ekonomi negeri dan juga penduduk.

"Bagi perancangan terdekat, beberapa gerai makanan dan cederahati akan dibina Majlis Perbandaran Kemaman, selain mempelawa penduduk setempat menyediakan makanan haiwan,"katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo