NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Putrajaya bandar pintar dalam taman


SIAPA sangka ladang kelapa sawit dan getah boleh berubah menjadi pusat pentadbiran negara yang banyak memenangi anugerah seperti Putrajaya ketika ini.

Ditubuhkan pada 1995, ia telah dibangunkan oleh Putrajaya Holdings Sdn Bhd (PJH) yang mempunyai satu misi - untuk mereka bentuk, melaksanakan dan membangunkan Pelan Induk Putrajaya 20 tahun yang komprehensif dan strategik.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah PJH, Datuk Azlan Abdul Karim berkata, Putrajaya adalah sebuah bandar yang dirancang yang melambangkan kebanggaan dan aspirasi negara ini di arena tempatan dan global.
"Keperluan untuk bandar pentadbiran terancang di Malaysia mula timbul pada awal 1970-an, sewaktu Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein, melihat ibu kota Kuala Lumpur mula sesak kerana pembangunan yang pesat.

"Pertumbuhan bandar ini semakin tidak menentu pada 80-an, ketika Malaysia beralih dari ekonomi berasaskan pertanian dan komoditi ke ekonomi pembuatan dan ekonomi berorientasikan eksport.

"Walaupun pelaksanaan beberapa pelan induk dan struktur, Kuala Lumpur masih bergelut dengan masalah penyediaan infrastruktur, utiliti, kemudahan, perumahan dan pengangkutan yang lebih baik bagi penduduk yang semakin meningkat," ujar Azlan.

Menjelang 1990, populasi penduduk Kuala Lumpur mencecah sejuta orang.

Pejabat-pejabat kerajaan Malaysia juga terletak di seluruh Kuala Lumpur.

Ditambah dengan peningkatan kesesakan lalu lintas dan kesibukan pusat bandar, ia mula menghalang proses pentadbiran kerana pegawai kerajaan terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas untuk ke pejabat.

"Kerajaan kemudian mencari penyelesaian untuk mewujudkan bandar pentadbiran kerajaan persekutuan dan membentuk hab pentadbiran yang lebih cekap dan efektif," katanya lagi.

Persoalannya ialah, di manakah lokasi yang sesuai untuk mewujudkan bandar ini?

Seperti bandar-bandar lain di dunia, lokasi pentadbiran kerajaan persekutuan yang baharu haruslah dirancang dengan baik, memiliki keindahan yang menyenangkan dan mesra alam, mempunyai ruang terbuka dan kehijauan.

Ia juga perlu dibina di kawasan kurang penduduk, di sepanjang kontur tanah semulajadi untuk menyokong anggaran pertumbuhan maksimum 335,000.

Selepas melakukan pencarian, lapan kawasan pantai rata dengan medan beralun dan berbukit disenarai pendek dan kemudian dikaji semula dari perspektif perancangan dan kejuruteraan.

Akhirnya, tapak di Sepang telah dipilih dan dinamakan Putrajaya kerana lokasi pusatnya di Cyberjaya dan Koridor Super Multimedia yang sedang berkembang yang mana lebih banyak bandar baharu diwujudkan.

Dari segi rekaan, Konsortium Perang Besar diberi tugas untuk membuat pelan induk yang mencerminkan bandar warisan yang diilhamkan oleh Islam.

Berfokus kepada hubungan antara manusia dan pencipta, manusia dan alam sekitarnya serta manusia sesama manusia, kerangka konseptual ini menggambarkan Putrajaya sebagai syurga dengan air yang mengalir, taman yang indah, habitat haiwan dan burung semulajadi serta persekitaran yang sejuk dan mendamaikan.

Konsep holistik ini membentuk asas tema projek iaitu Putrajaya: A City Garden. Sebuah Bandar Pintar.Hari ini, Putrajaya terletak di atas tanah seluas 4,931 hektar yang terdiri daripada pejabat kerajaan yang canggih, hab komersil, kediaman, taman dan pelbagai kemudahan di 20 kawasan.

Ia turut menempatkan beberapa mercu tanda seperti Putrajaya Wetlands, Tasik Putrajaya, Masjid Putra, Jambatan Seri Wawasan, Putra Square, Boulevard 4.2km, Perdana Putra dan Seri Perdana.

"Dengan lebih daripada 20 projek pembangunan signatur di Putrajaya di bawah kelolaan kami, PJH adalah peneraju pasaran hartanah dan mempunyai pengalaman bekerja dengan nama-nama terkenal dalam industri pembinaan," kata Azlan.

Pemegang saham PJH ialah Petroliam Nasional Bhd (Petronas), Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dan Kumpulan Wang Amanah Negara (Kwan).

"Melangkah ke hadapan, kami akan meneruskan misi untuk mewujudkan perbandaran yang mampan, hijau dan lengkap selaras dengan Pelan Struktur Putrajaya 2025 di bawah Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976.

"Kami juga sedang berusaha untuk memperluaskan bank tanah semasa kami. Pada akhirnya, kami mahu menjamin kedudukan strategik dalam landskap hartanah dan pembinaan serta membuka jalan bagi bandar pintar dan mampan, " katanya.

Sumber: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/05/22/putrajaya-bandar-pintar/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo