NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pasca PRU 14, Politik Perak masih tidak stabil


Mengikut kaji selidik “Mood Rakyat Malaysia Menjelang PRU-14” yang dilakukan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) menyimpulkan empat negeri Perak, Kedah, Pahang dan Melaka yang ketika itu ditadbir kerajaan Barisan Nasional (BN) akan jatuh ke tangan pakatan pembangkang dalam PRU-14 seandainya semua parti itu, termasuk Pas bersatu.

Keputusannya, Pahang kekal kepada BN, tetapi Perak, Kedah dan melakan jatuh kepada PH. Tidak seperti Melaka yang mana majoriti PH begitu jelas, dimana PH 15, BN 13. Disebabkan Perak dan Kedah, tiada mana-mana pihak yang mendapat majoriti tetapi disebabkan kerajaan pusat dikuasai PH maka kedua dua kerajaan Perak dan Kedah berjaya dikuasai oleh PH walaupun keadaannya tidak berapa jelas memihak kepada parti mereka menyebabkan keadaan politik yang tidak stabil.

Di peringkat negeri Perak dan Kedah, PAS sebenarnya boleh jadi ‘king maker’ tetapi ianya tidak berlaku atas beberapa fakor. Selepas keputusan PRU ke-14 diumumkan, Pakatan Harapan menguasai 29 kerusi di Perak berbanding 27 BN, 3 PAS. Demikian juga di Kedah, PH hanya mendapat 18 kerusi, sedangkan PAS 15, BN 3 menyebabkan keadaan tiada majority yang jelas. 

Tidak seperti Kedah, Nizar gagal dinobatkan semula sebagai MB di Perak 

Dalam tulisan sebelum ini, saya mengulas scenario politik Kedah pasca PRU ke-14. Di Kedah bila Datuk Mukhriz Mahathir dipaksa turun dari kerusi Menteri Besar sebelum PRU ke-14 baru-baru ini, beliau nekad untuk merampas semula kerusi tersebut dengan membuat pakatan baru dengan pembangkang, Pakatan harapan. Akhirnya selepas PRU ke-14 beliau Berjaya kembali menjadi Menteri Besar kedah sekali lagi.

Saya memfokuskan tulisan kali ini kepada politik negeri Perak pula. Keadaan yang hampir sama juga berlaku diPerak. Nizar dguling dari kerusi Menteri Besar dalam keadaan yang amat memalukan oleh BN pada tahun 2009 setelah 11 bulan menjadi Menteri Besar.

Peristiwa pada tahun 2009 apabila 3 daripada ahli dewan undangan negeri Pakatan Rakyat (PR) dari PKR dan DAP yang belot meninggalkan parti masing-masing, menyebabkan kejatuhan kerajaan negeri. Menteri Besar PR Mohammad Nizar Jamaluddin meminta Sultan Perak membubarkan dewan undangan negeri dan mengadakan pilihan raya baharu tetapi ia tidak berlaku. Sebaliknya, BN, dengan sokongan dari 3 ADUN, membentuk kerajaan negeri baharu.

Sejak kerajaan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin digulingkan, nama Nizar sering disebut-sebut sebagai taruhan oleh Pakatan di Perak untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar jika mereka menguasai kerusi DUN di negeri tersebut.

Pada PRU14, PH yang terdiri daripada PKR, DAP, PPBM dan Amanah menguasai 29 daripada 59 kerusi DUN manakala BN menang 27 dan PAS tiga kerusi. Bila tiada majority mana-mana pihak di Perak, tumpuan pastinya tertumpu kepada keputusan Pas sebagai 'kingmaker' bukan sahaja menentukan pakatan parti mana yang akan disokong bagi menjayakan pembentukan kerajaan baharu, atau parti itu memilih untuk mengamalkan dasar berkecuali bagi menjaga integriti dan imej parti PAS itu sendiri.

Ketika keadaan rundingan membentuk kerajaan camporan kedua-dua pihak dengan PAS yang memiliki 3 kerusi yang diperlukan oleh kedua-dua pihak untuk mendapatkan majoriti, tetiba ada 2 orang ADUN Umno/BN dilaporkan bersedia memberikan sokongan yang diperlukan kepada PH untuk membolehkan mereka membentuk kerajaan negeri yang baharu. 

Mandat yang diperolehi setelah dua pemenang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Barisan Nasional (BN) memilih untuk menyertai PH menyebabkan Pakatan Harapan (PH) Perak berjaya memperoleh majoriti mudah 31 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).untuk mendapat mandat membentuk kerajaan negeri yang baharu. 

Sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), ini, beberapa nama pemimpin Pakatan Harapan (PH) dikatakan calon utama jawatan Menteri Besar Perak sekiranya pengundi menyerahkan kembali negeri itu kepada pembangkang iaitu bekas Menteri Besar Perak Nizar Jamaluddin, Ketua Amanah Perak Asmuni Awi, Ketua Bersatu Perak Ahmad Faizal Azumu dan Ketua PKR Perak Dr Muhammad Nor Manuty.

Bila PH Perak berjaya dibentuk, Nizar ter’keluar’ dari keutamaanmenjadi Menteri Besar kerana tidak lagi menjadi Pengerusi Pakatan di Perak seperti semasa beliau dalam PAS sebelum ini. Walaupun beliau bukan Pesuruhjaya PAS Perak, tetapi diperingkat Pakatan Rakyat Perak beliau masih menjadi Pengerusi. 

Kali ini, Pengerusi Pakatan Harapan Perak adalah Ketua Bersatu Perak Ahmad Faizal Azumu yang kemudiannya dilantik sebagai Menteri Besar yang baharu. Walaubahgaimanapun, Nizar dilantik salah seorang exco dalam kerajaan Negeri Perak yang baharu memegang Pelaburan dan Pembangunan Koridor) dimana Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu memegang portfolio Kewangan, Keselamatan, Tanah, Badan Berkanun (GLC), Sumber Asli dan Perancangan Ekonomi) 

Berikut adalah portfolio exco lain yang diumumkan dimana Haji Asmuni Bin Awi menjadi Exco Agama dan Pendidikan Islam, Industri, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan, Paul Yong Choo Kiong adalah Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu, Abdul Yunus Bin Jamhari adalah Exco Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan, Dr Abdul Aziz Bin Bari adalah Exco Pendidikan, Sains, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Penerangan, A Sivanesan adalah Exco Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Masyarakat Sivil, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia, Cik Wong May Ing adalah (Exco Pembangunan Sahsiah, Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Encik Tan Kar Hing adalah Exco Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Encik Hasnul Zulkarnain Bin Abdul Munaim adalah Exco Komunikasi, Multimedia, NGO dan Pembangunan Koperasi dan Encik Howard Lee Chuan How Exco Belia, Sukan dan Pembangunan Modal Insan.

Susunan exco kerajaan Perak kali ini nampaknya lebih baik daripada kerajaan Perak pimpinan Nizar pada 2008 dahulu yang jelas berwajah kecinaan yang tidak mencerminkan reality sebenar sebuah kerajaan yang seimbang menyebabkan orang Melayu/islam menjadi resah,.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo