NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MH370 : Laporan akan didedah sepenuhnya


KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mendedahkan laporan penuh misi pencarian pesawat MH370 secara telus dan tidak menyembunyikan fakta daripada umum.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, berkata syarikat penerokaan dasar laut berpangkalan di Amerika Syarikat, Ocean Infinity Limited (Ocean Infinity) dijangka menyerahkan laporan penuh kepada kerajaan selepas tamat tempoh pencarian.

Katanya, laporan penuh itu akan dibentang kepada Kabinet sebelum dikeluarkan kepada umum secara telus, termasuklah sekiranya wujud elemen kontroversi.

"Saya dah beritahu sebelum ini, apa saja laporan membabitkan orang ramai akan didedahkan secara keseluruhan, tidak akan disunting dan tiada yang disembunyikan.

"Kami serius dalam isu ini, namun saya tak boleh jamin 100 peratus pesawat itu boleh ditemui. Saya hanya menteri, bukan pakar penerbangan.

"Apa yang boleh saya jamin ialah laporan penuh akan diterbitkan sepenuhnya dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

"Sebelum ini, hanya laporan interim dikeluarkan dan laporan penuh tidak pernah diterbitkan sejak MH370 hilang pada 8 Mac 2014," katanya pada sidang media selepas mesyuarat bersama pimpinan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) di sini, hari ini.

Rabu lalu, Siew Fook menyatakan persetujuan kerajaan melanjutkan tempoh pencarian pesawat MH370 sehingga esok, atas permintaan Ocean Infinity.

Januari lalu, Ocean Infinity memulakan misi mencari MH370 dan menyasar untuk menemui bangkai pesawat itu dalam tempoh Jun atau Julai tahun ini, berdasarkan terma No Cure, No Fee (tiada penemuan, tiada bayaran).

Mengenai hala tuju misi pencarian pesawat itu selepas esok, Siew Fook berkata, pihaknya akan membuat pengumuman pada sidang media selepas mesyuarat Kabinet pada Rabu atau Khamis ini.

Ditanya sama ada kerajaan akan meneruskan misi pencarian jika ada syarikat lain tampil menawarkan bantuan, beliau berkata, tiada tawaran diterima daripada mana-mana pihak setakat ini

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo