Tengku Razaleigh jangan asyik recycle fitnah lama burukkan KelantanTENGKU RAZALEIGH JANGAN ASYIK RECYCLE FITNAH LAMA BURUKKAN KELANTAN

Modal yang sama direcycle umno bertahun - tahun "Kelantan miskin, takda peluang pekerjaan, terpaksa hijrah ke negeri lain untuk cari makan". Mereka lupa, bab hijrah ni bukan orang Kelantan sahaja. Sabah, Sarawak, Kedah, Johor, Pulau pinang dan semua negeri lain, rakyat mereka ramai yang berhijrah ke Lembah Klang.

Nampaknya Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah masih duduk dalam tahun 2000 kerana mengatakan Penduduk Kelantan hanya 1.2 juta orang sedangkan rekod bancian pada 2015 merekodkan jumlah terkini 1.75 juta orang.

Kelantan miskin? Kalau benar Kelantan miskin, pasti ada isu kebuluran dilaporkan. Data laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dan Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri menunjukkan kadar kemiskinan Kelantan pada 2012 sebanyak 2.7% berjaya dikurangkan kepada 0.9% pada 2014. Kadar kemiskinan kelantan sama dengan Sarawak iaitu 0.9% tapi lebih baik dari Labuan 1.1% dan Sabah 4.0%.

Malah Peratus isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40) pada 2014 yang direkodkan oleh EPU menunjukkan rekod Kelantan lebih baik berbanding beberapa negeri lain dengan 8.5% sahaja. Negeri lain yang ditadbir BN Dan PH seperti Johor adalah 8.7%, Sabah 9.2%, kedah 10%, Sarawak 11.2%, Selangor 12.3% dan Perak 13%.

Kelantan tidak membangun? Pembangunan Kelantan memang "slow" kalau dibanding dengan negeri maju kerana duit Royalti Minyak Kelantan dicuri oleh Persekutuan.

Tapi itu bukan bermakna tiada pembangunan langsung. Kelantan meneruskan pembangunan tanpa menekan poket rakyat secara keterlaluan melalui cukai. Atas nama pembangunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dibawah pentadbiran BN pada 2014 menaikkan kadar cukai taksiran sebanyak 10% untuk perumahan dan 25% untuk komersial hingga meningkatkan kos hidup rakyat.

Perniagaan persendirian seperti penjaja kecil banyak di Kelantan dan kos hidup masih murah berbanding negeri - negeri maju di Lembah Klang.

Sumbangan Persekutuan juga amat sedikit kerana Kelantan dianak tirikan sejak ia bersama PAS.

Walaupun begitu rekod laporan KDNK Jabatan Perangkaan bagi 2016 menunjukkan Kelantan mencatat pertumbuhan sebanyak 4.8%. Ini berbeza dengan negeri lain di Bawah BN yang dapat pelbagai peruntukkan tetapi masih di tangga tercorot negeri-negeri miskin dan mempunyai KDNK yang rendah seperti Pahang (2.0%) Sarawak (2.3%), Terengganu (3.1%). Manakala kedah (3.2%), Perlis (3.9%), Perak (4.1%), Melaka (4.5%) dan Sabah (4.7%). Selangor sebuah negeri maju pula KDNKnya pada 2016 sama dengan Kelantan iaitu 4.8%.

Kemasukan Pelancong domestik dan Antarabangsa ke negeri Kelantan juga meningkat dari 4.9 juta pada 2011 kepada 5.1 juta pada 2015. Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan Negeri Mejar (B) Datuk Md Anizam Abdul Rahman melaporkan pada 2016 jumlah kedatangan pelancongan terus meningkat kepada 5.8 juta.

Walaupun terus difitnah oleh Umno-BN dan PAN-PH, PAS Kelantan sentiasa menunjukkan peningkatan dalam pelbagai segi. Laporan Jabatan Audit Negara pula memberikan skor Cemerlang bagi pengurusan audit kewangan Kelantan yang mencapai 99%. Ini membuktikan Kelantan mempunyai tadbir urus yang sangat baik dibawah pentadbiran PAS sejak tahun 1990.

Rakyat Kelantan tidak mudah terpedaya dengan fitnah dan akan mengekalkan pentadbiran sedia ada. Hubungan kerajaan PAS Kelantan dengan istana juga sangat baik dan sukar untuk dipertikaikan. Semoga Allah terus rahmati negeri serambi mekah ini dengan warganya yang menyayangi Ulama' dan penuh kemakmuran.

#up #Allahuakhbar #tolakbn #tolakph

Herman Samsudeen
Kuala Lumpur
24 Februari 2018

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post