NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Persatuan Peguam Syarie Malaysia kecewa dengan keputusan Mahkamah Persekutuan?

Kami agak terkejut dengan Keputusan Mahkamah Persekutuan pada hari ini kerana membuat keputusan tidak lagi terikat keputusan yang pernah dibuat dalam kes R Subashini lwn T. Saravanan pada tahun 2007, dan membuat tafsiran bahawa perkataan ‘parent’ dalam Perkara 12 (4) Perlembagaan mesti dibaca secara majmuk bermaksud ibubapa bukan lagi ibu atau bapa. 

Keputusan itu juga jelas berbeza dengan pandangan jumhur ulama iaitu Mazhab Hanafi, Syafi'e dan Hambali yang berpandangan bahawa anak-anak adalah mengikut agama Islam sama ada yang memeluk itu ibu ataupun bapa. Ia juga berbeza dengan pandangan Imam Mazhab Maliki yang berpandangan anak-anak akan mengikut agama Islam sekiranya yang memeluk Islam itu ialah bapa, lantaran seorang anak dinasabkan kepada bapa dan bukannya ibu.

Keputusan mahkamah Persekutuan ini akan memberi kesan yang besar kepada kes-kes lain selepas ini. 

Walaubagaimanapun, anak-anak tersebut masih berhak memilih agamanya sendiri tanpa persetujuan ibubapa mereka setelah mereka mencapai umur 18 tahun sebagaimana kehendak peruntukan Seksyen 106 Akta Pentadbiran Agama Islam Negeri Perak 2004 dan Enakmen Pentadbiran Negeri-negeri lain. Mereka boleh hadir ke pejabat pendaftar muallaf untuk memeluk Islam dan mendaftarkan pengislaman tersebut sendiri mengikut kehendak Seksyen 96 Enakmen tersebut, tanpa perlu mendapatkan keizinan daripada ibubapa mereka.

Musa Awang
Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia
29 Januari 2018.

________________
Penafian: 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
© all rights reserved
made with by templateszoo