NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Melayu oh Melayu...Sedarlah...



MUKADIMAH: "Minta maaf kita buat di sini (wawancara di Istana Alam Shah, Klang)," titah SULTAN SELANGOR, SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH. 

Begitulah keprihatinan dan ketelitian Sultan Selangor dalam satu-satu perkara. Walaupun hal kecil, baginda rupa-rupanya turut mengambil kira jarak perjalanan kami dari Kuala Lumpur. Berbanding tahun-tahun sebelumnya, wawancara selalunya dibuat di pejabat baginda di Kuala Lumpur ataupun di Shah Alam. 

Cuma kali ini di Istana Alam Shah, Klang kerana kebetulan baginda mempunyai acara khusus menjelang keputeraan yang ke-72 di sini. 

Dalam wawancara lebih dua jam pada Rabu lalu oleh Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, DATUK ABDUL AZIZ ISHAK, Pengarang Utusan Malaysia, DATUK ZULKEFLI HAMZAH, wartawan, HAFIZARIL HAMID dan MOHD. ASRON MUSTAPHA serta jurugambar, MOHD. SHAHARANI SAIBI, baginda begitu fokus dengan topik-topik yang dibincangkan daripada hal perkahwinan, negeri Selangor, sehinggalah kepada isu serius tentang bahasa dan jati diri, orang Melayu dan agama Islam. 

Yang paling menjadi keprihatinan juga kebimbangan mendalam baginda ialah tentang perpecahan orang Melayu. Kerap kali baginda menghela nafas panjang dan merenung jauh apabila ditanya soal perpecahan Melayu. 

"Saya amat bimbang apabila melihat orang Melayu masih lagi belum bersatu. Mereka perlu merancang untuk masa depan dan bersatu padu," titah Sultan Sharafuddin. 

Sultan Selangor juga mengakui peranan sebagai sultan semakin mencabar. Terlalu banyak permainan politik murahan dalam kalangan parti politik dengan menjadikan isu-isu sensitif sebagai modal sehingga orang ramai mudah terbuai dengan sentimen, sekali gus mengheret kepada perpecahan berpanjangan. 


ULANG TAHUN KEPUTERAAN & DARJAH KEBESARAN 

MINGGUAN: Apa yang Tuanku mahu kongsikan dengan rakyat jelata sempena sambutan ulang tahun hari keputeraan Tuanku?

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya berharap rakyat negeri Selangor akan terus hidup dalam aman dan harmoni. Umur saya juga sudah mencecah 72 tahun jadi saya harap negeri Selangor juga akan terus maju dan makmur. 

Tuanku melihat keinginan untuk bersatu itu ada atau tahap perpaduan itu semakin teruk? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Ada, tetapi selalunya tidak serius atau seringkali tergantung. Mungkin hati mereka mahu bersatu tetapi sebenarnya tidak bersatu. Itu yang membimbangkan saya. Kalau mahu dihuraikan satu persatu isu ini sangat panjang.
 

Mungkin Tuanku boleh kongsi apa punca perpaduan semakin retak. Apakah puncanya? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Sudah tentu kerana politik. Bukan politik sekarang sahaja kerana senario sebegini sudah lama berlaku sejak tahun 1980-an. Antara puncanya ialah keghairahan merebut kuasa yang telah membuatkan kita berpecah-belah. Inilah antara kekhuatiran utama saya. 

Sewaktu mesyuarat Pre Council (pra mesyuarat) sebelum Mesyuarat Majlis Raja-Raja sebelum ini, kami turut berbincang dengan panjang lebar tentang isu ini dan mengambil berat tentang apa yang telah dan bakal berlaku. 

Kami juga amat bimbang tentang masa depan generasi akan datang. Saya lihat cara orang Melayu berpolitik kadangkala keterlaluan dan ia kelak mampu memusnahkan bangsa sendiri. 

Selangor amat ketat dalam soal pemberian pingat atau darjah kebesaran dan ini menyebabkan orang memandang tinggi pingat yang diberikan negeri Selangor. Pandangan Tuanku? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya tidak fikir begitu. Bagi saya, sesiapa yang menerimanya, maka mereka berhak untuk menerimanya. Kalau dahulu penganugerahan pingat dan darjah kebesaran ditentukan oleh Menteri Besar, namun sekarang penilaian akan dibuat secara telus dan teliti melalui Dewan Diraja Selangor. 

Pingat dan darjah kebesaran ini menunjukkan kemuliaan serta penghormatan dan di Selangor, ia tidak dijual beli. Saya mahu anugerah dari Selangor ini dipandang mulia, sebab itu kami ada kuota yang telah ditetapkan. Dari segi usia, penerima pingat yang membawa gelaran Dato’, haruslah berumur 45 tahun dan ke atas. Ada juga yang berusia sekitar 42 atau 43 tahun tetapi layak secara merit, maka mereka diterima. 

Anugerah ini ibarat barangan yang berjenama, semakin ramai yang mahukannya, maka nilainya akan terus meningkat. Di Selangor, penilaian dan tapisan yang dilakukan setiap tahun adalah sangat ketat, malah perlu melalui pemeriksaan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Sekiranya, terdapat halangan di peringkat ini, maka pencalonan mereka akan ditolak.
Apa yang penting, saya mahu setiap penerima pingat dan darjah kebesaran dari negeri Selangor, merasakan diri mereka layak diberi penghormatan seumpamanya dan dihargai.
 

POLITIK & ORANG MELAYU 


Apa pandangan Tuanku apabila parti politik dikatakan menjadi punca perpecahan orang Melayu dan ia semakin panas menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) ini? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya tidak bersetuju apabila parti politik mem­bang­kitkan isu-isu provokasi berkaitan agama dan kaum. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia boleh memecah-belahkan rakyat. 

Apa yang harus diutamakan ialah keharmonian rakyat. Kita tidak mahu rakyat bertelagah sesama sendiri hanya kerana ada pihak berkepentingan yang jadi ‘batu api’ semata-mata ingin meraih undi. 

Akhirnya nanti, orang Melayu sebagai kaum majoriti di negara ini yang rugi kerana penyatuan dalam kalangan orang Melayu ketika ini masih rapuh. Apa saja isu sensitif yang dipolitikkan boleh menyebabkan penyatuan orang Melayu terus terganggu.
 
 

Adakah orang Melayu masih dibelenggu dengan cara lama? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Sepatutnya selepas 60 tahun merdeka pemikiran orang Melayu semakin matang dan bertamadun. 

Di Selangor misalnya, seiring dengan kemajuan yang dinikmati, cara pemikiran rakyat juga telah berubah. Malangnya, masih ada yang berpolitik dengan cara lama lagi.
 


Mengenai kepemimpinan kerajaan negeri sekarang, apakah nasihat atau teguran ke arah penambahbaikan yang Tuanku ingin titipkan? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya gembira apabila kerajaan negeri Selangor membina jambatan ketiga di Klang yang siap sepenuhnya bulan lalu. Saya telah mencadangkannya sejak tahun 2002 lagi kerana saya sering menerima surat daripada rakyat khususnya penduduk di Klang yang terbe­ban dengan isu kese­sakan di bandar itu. 

Ramai yang mengeluh kerana saban hari mereka terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas sehingga pukul 9 malam. Sebab itulah saya minta kerajaan negeri membina jambatan berkenaan yang kemudian saya namakan sebagai Jambatan Raja Muda Nala. 

Saya juga ada mencadangkan kepada Perdana Menteri agar perkhidmatan Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) disambung ke Shah Alam dan Klang, dan ia telah pun diluluskan menerusi laluan baharu, LRT 3. 

Saya melihat pembinaan pengangkutan awam moden ini penting untuk memudahkan pergerakan rakyat khususnya di kawasan bandar yang semakin padat. Sebab itu saya amat teruja apabila Perdana Menteri mengambil inisiatif membina laluan Mass Rapid Transit (MRT) dari Sungai Buloh ke Kajang, Selangor. Saya bercadang untuk merasai sendiri pengalaman menaiki LRT dan MRT di ibu negara selepas sambutan hari keputeraan nanti. 

Mengenai teguran saya khususnya kepada pentadbiran kerajaan negeri, antara isu utama yang saya kerap sebutkan ialah isu bekalan air kepada rakyat. Saya mahu kerajaan negeri memastikan bekalan air sentiasa mencukupi kerana tidak seperti bekalan elektrik, tiada alternatif lain untuk rakyat jika bekalan air mereka terganggu. 

Saya lihat hal-hal berkaitan keperluan asas harian ini penting dan kerajaan negeri harus bijak menilai keutamaan rakyat khu­sus­nya di kawasan bandar. Apatah lagi, Selangor adalah kawasan tumpuan penghijrahan penduduk dari serata Malaysia termasuk pelajar-pelajar yang ditempatkan di pelbagai institusi pengajian tinggi di seluruh Selangor. 

Mereka ini juga memerlukan rumah dan mungkin berhasrat menetap terus di Selangor. Saya turut mendengar keluhan rakyat yang kini berdepan kesukaran mencari rumah untuk disewa ataupun dibeli. 

Saya difahamkan, di bandar-bandar di Selangor, rakyat yang menerima kadar gaji antara RM1,000 hingga RM1,200 sebulan diletakkan dalam kategori miskin bandar. Mereka memerlukan sekurang-kurangnya RM2,600 sebulan untuk kelangsungan hidup. 

Jadi perkara sebeginilah yang perlu diambil berat oleh kerajaan negeri. Mereka perlu dibantu agar kos sara hidup seiring dengan arus pembangunan. 

Saya berpuas hati dengan situasi di Selangor ketika ini, tetapi semua pihak tidak boleh terlalu selesa kerana masih banyak lagi yang perlu ditambah baik. 

Kerap kali saya nasihatkan wakil-wakil rakyat supaya kurangkan bercakap, dan banyakkan kerja, pastikan segala agenda pembangunan sampai kepada rakyat. Jangan hanya sekadar memberi janji kosong yang kelak akan memakan diri.

 

Bercakap soal rumah, Tuanku sendiri sebelum ini pernah menegur Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) kerana dilihat sudah lari daripada objektif asal penubuhannya. Komen Tuanku? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Semasa PKNS ditubuhkan di bawah pentadbiran Datuk Seri Harun Idris, ia bertujuan membantu dan menyusun semula penempatan orang Melayu. Datuk Seri Harun mahu lebih ramai orang Melayu tinggal di kawasan bandar. Dan hasilnya kini, majoriti penduduk di bandar-bandar utama Selangor terdiri orang Melayu. 

Di peringkat awal, kaedah yang diguna pakai PKNS ini tidak digemari ramai pemaju atas dasar persaingan. Namun terbukti, PKNS ketika itu berjaya membantu rakyat miskin memiliki rumah teres pada harga RM25,000 hingga RM30,000 seunit. Itu adalah satu pencapaian yang sangat baik. 

Bagaimanapun, saya lihat sekarang PKNS seolah-olah bersaing dengan pemaju lain dan terlalu ghairah mengejar keuntungan. Ini tidak betul. Saya telah banyak kali menegur PKNS supaya jangan bersaing dengan pemaju lain, tetapi tumpukan kepada usaha membantu orang Melayu memiliki rumah. 
 

Tentang isu Dr. Mahathir melibatkan keturunan Bugis, pada pandangan Tuanku apa lagi Dr. Mahathir mahu? 

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya tidak mahu lagi bercakap mengenai isu-isu yang membabitkan Dr. Mahathir. Saya sudah pun cakap lebih daripada yang sepatutnya. Saya rasa Dr. Mahathir juga sudah memahami mesej saya itu. Dan mengenali Dr. Mahathir, saya fikir beliau tidak akan bersetuju dengan pendapat saya mengenai apa yang berlaku. 

Baru-baru ini saya juga terbaca tulisan Datuk Zaid Ibrahim yang menyentuh isu itu. Tetapi cukuplah dengan apa yang sudah saya sebutkan dalam temu bual dengan akhbar The Star baru-baru ini. 

(Dalam wawancara bersama akhbar itu baginda menegur Dr. Mahathir yang sebelum ini menghina etnik Bugis dan menyifatkan bekas Perdana Menteri itu sebagai pemimpin yang mempunyai sifat inferiority complex (rendah diri) serta diselubungi perasaan kebencian. Tuanku juga turut dukacita dengan komen Zaid Ibrahim dalam Twitternya yang mengulas kenyataan Tuanku mengenai Dr. Mahathir. Tuanku turut meminta Zaid membaca dengan teliti ke­nyataan itu dan dapatkan fakta betul sebelum buka mulut.) 

PERKAHWINAN & KELUARGA 

Tahniah atas perkahwinan Tuanku. Ramai rakyat jelata yang berkongsi kegembiraan dan kebahagiaan dengan berita perkahwinan Tuanku, mungkin Tuanku boleh cerita tentang hal ini.

SULTAN SHARAFUDDIN: Terima kasih. Saya gembira dengan kehidupan yang dilalui sekarang ini bersama isteri Tengku Permaisuri Norashikin, setelah lama saya hidup bersendirian. Seboleh-boleh mungkin saya akan cuba menghabiskan masa bersama isteri.

Saya seorang yang simple (mudah). Dalam soal makanan misalnya, saya tidak cerewet kerana hanya makan dalam kuantiti yang kecil. Saya juga akan makan apa yang isteri saya masak dan hidangkan, apatah lagi masakan beliau sememangnya lazat dan menyelerakan.

Alhamdulillah kami berdua gembira dengan kehidupan yang dilalui sekarang. Ketika ini kami tinggal di rumah sendiri dan bukan di istana. Rumah saya adalah kehidupan peribadi saya.

Mengenai aktiviti isteri saya yang juga Tengku Permaisuri Selangor, saya menggalakkan beliau menyertai aktiviti luar yang membabitkan kerja-kerja amal khususnya badan-badan yang telah melantik beliau secara rasmi sebagai Penaung Diraja. Namun, beliau sering meminta pendapat saya sebelum terlibat dalam sebarang acara dan aktiviti.

Bagaimanapun, saya tidak akan berkongsi hal-hal berkaitan kerja rasmi saya atau yang melibatkan kerajaan Selangor. Ini saya sangat jaga walaupun ada ketikanya saya meminta pandangan beliau secara tidak langsung.

Namun, apabila pulang ke rumah saya cuba pastikan untuk tidak akan membawa balik kerja sekali dan hanya simpan untuk diri saya sendiri. Bagi saya, apa yang penting adalah menjalani kehidupan sederhana mungkin. Kehidupan sebenarnya mudah dan janganlah kita buat hidup ini rumit.

Sejak kebelakangan ini Tuanku semakin ceria dan selalu muncul di khalayak ramai.

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya hidup sendirian selama kira-kira 20 tahun, jadi apabila ada seseorang di sisi saya, sudah tentu saya rasa gembira. Ada juga orang yang saya boleh ajak berbual. Anak-anak saya sekarang pun sudah besar.

Dulu masa saya bercerai, anak saya baru berumur enam hingga tujuh tahun. Agak sukar untuk saya menjadi bapa tunggal. Namun kini, kami sudah boleh berkomunikasi dan bertukar-tukar idea. 


RAJA & PERLEMBAGAAN

Kita lihat kesedaran rakyat terhadap Perlembagaan yang terkandung di dalamnya peranan institusi diraja semakin merosot, apakah kita kurang memberi perhatian pada aspek Perlembagaan di peringkat sekolah?

SULTAN SHARAFUDDIN: Sering saya tekankan sejak lama dahulu bahawa masyarakat kita kurang memahami sejarah secara mendalam. Ini mungkin kerana tiada Constitutional studies (pendidikan Perlembagaan) yang lebih meluas di peringkat sekolah.

Cuba kita lihat rakyat Indonesia. Jiwa mereka sangat tebal dengan semangat kebangsaan dan patriotisme kerana mereka tahu dan menghayati sejarah dengan mendalam.

Sebab itulah, bila kita perhatikan sekiranya terdapat isu-isu kecil seperti bendera mereka terbalik misalnya, mereka terus melenting. Dr. Mahathir cakap pasal Bugis juga mereka melenting. Ia kerana mereka amat memahami sejarah negara dan bangsa mereka.

Sedangkan kita di sini masih kekurangan dari sudut jati diri dan semangat nasionalisme. Oleh sebab itu, apabila institusi diraja berhasrat melakukan sesuatu demi rakyat, ada pihak yang akan memutar belitkan keadaan menyebabkan rakyat terkeliru.

Apatah lagi di zaman sosial media yang serba pantas ini. Inilah yang sangat membimbangkan saya.

Apa jalan keluarnya Tuanku?

SULTAN SHARAFUDDIN: Jalan keluarnya ialah kita perlu mengubah polisi pendidikan dan persepsi kita terhadap pengetahuan sejarah. Sebagai contoh, saya namakan jambatan ketiga di Klang sebagai Jambatan Raja Muda Nala. Ramai yang tertanya-tanya, siapakah Raja Muda Nala ini? (Putera kedua kepada Sultan Selangor pertama, Sultan Saleh’udin).

Selepas itu, barulah wujud rasa ingin tahu dan menyelak semula fakta-fakta sejarah. Keputusan yang saya buat untuk meletakkan nama Raja Muda Nala bukan sekadar suka-suka tetapi mahu rakyat mengenali tokoh-tokoh terdahulu.

Raja Muda Nala adalah pejuang yang terkorban dalam peperangan menentang Belanda di Aceh. Bukit Raja di Bukit Malawati, Kuala Selangor adalah kubu pertahanan Raja Muda Nala sewaktu perang bagi menawan semula Bukit Malawati daripada Belanda pada 1785.

Sejarah yang hampir sama dengan Raja Haji Fisabilillah yang namanya turut saya abadikan di sebuah masjid di Cyberjaya. Duta Indonesia juga terkejut apabila saya namakan masjid berkenaan Raja Haji Fisabilillah. Saya beritahu beliau, baginda adalah saudara saya daripada susur galur Bugis, bukannya lanun atau perompak.

Ini adalah contoh mudah bahawa masih ramai rakyat negara ini yang tidak tahu sejarah. Di Indonesia, pengetahuan sejarah rakyat mereka sangat hebat sehinggakan pemandu teksi pun arif tentang sejarah negara mereka, kerana mereka bukan sahaja tahu malah menghayati teladan daripada kisah sejarah yang mereka pelajari.

Maknanya Tuanku, masih banyak lagi yang kita perlu buat untuk meningkatkan soal jati diri rakyat ini?

SULTAN SHARAFUDDIN: Benar. Saya baru sahaja berbincang mengenai perkara ini dengan anak saya. Misalnya, dalam isu penghinaan terhadap etnik Bugis, niat saya adalah untuk menegur. Ia tidak bermakna saya mahu campur tangan dalam isu-isu politik. 

Rakyat berpandangan dalam soal begini, dengan siapa lagi mereka hendak menaruh kepercayaan jika bukan raja-raja Melayu kerana pemimpin politik kadang-kadang ada kepentingannya yang tersendiri.

SULTAN SHARAFUDDIN: Adakalanya terbit rasa kecewa dan kesal. Sebagai contoh, pada 10 Oktober lalu, Majlis Raja-Raja Melayu yang ketika itu dipengerusikan saya sendiri telah mengeluarkan kenyataan agar isu-isu sensitif antaranya menyentuh soal kaum dan agama tidak diperdebatkan, tapi seminggu selepas itu, mereka (ahli politik) bercakap semula mengenainya.

BAHASA MELAYU & BUDAYA MEMBACA 

Tuanku dikenali sebagai raja yang kuat membaca. Bagaimana Tuanku melihat keadaan masyarakat sekarang terutamanya orang muda yang kurang membaca?

SULTAN SHARAFUDDIN: Perkara ini juga baru saya bincangkan dengan anak saya secara serius. Betul, masyarakat kita sekarang tidak mengamalkan budaya membaca, yang menyebabkan pengetahuan mereka tentang banyak perkara, cetek.

Sebab itu juga, kerap kali saya menyeru agar rakyat banyakkan membaca. Bukan sekadar membaca gosip dan sebagainya, tetapi membaca bahan-bahan ilmiah secara mendalam.

Apabila Selangor diumumkan negeri maju pada 2005, saya tidak bersetuju untuk dibina sebuah monumen. Tetapi saya minta untuk dibina Perpustakaan Tun Raja Uda di Shah Alam. Ramai juga yang memberi maklum balas bahawa perpustakaan sahaja besar tetapi tiada yang datang membaca.
Namun sangkaan mereka meleset. Alhamdulillah sekarang, Perpustakaan Tun Raja Uda penuh dengan pelajar dan beroperasi secara tujuh hari seminggu sehingga pukul 9 malam.

Apakah maksudnya budaya analisis itu tiada dalam masyarakat kita khususnya orang Melayu?

SULTAN SHARAFUDDIN: Betul, terutama dalam kalangan orang Melayu. Saya perhatikan ramai orang India yang gemar membaca secara mendalam dan akhirnya menjadi peguam kerana mereka tahu (budaya membaca membentuk bangsa). Orang Cina juga gemar membaca tetapi sayangnya, orang Melayu tidak. Membaca tetapi tidak mendalam dan hanya membabitkan bacaan ringan. Jadi sekarang apa yang perlu kita lakukan?

Kita perlu beri lebih galakan untuk terapkan budaya membaca antaranya termasuklah memperbanyakkan bahan bacaan mengenai kepimpinan. Kita juga mesti menguasai bahasa Inggeris kerana banyak buku yang bagus-bagus ini dalam bahasa Inggeris. Novel memang banyak dalam bahasa Melayu tetapi bahan bacaan berat seperti sejarah semua banyak dalam bahasa Inggeris. 

Mengenai kedudukan bahasa Melayu selaku bahasa penyatuan, kita juga melihat banyak cabarannya sebelum ia benar-benar diterjemahkan. Pandangan Tuanku?

SULTAN SHARAFUDDIN: Memang ada cabarannya. Antaranya, penggunaan bahasa Melayu yang tidak diaplikasikan dengan betul. Pada saya dalam isu ini, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) perlu memainkan peranan lebih proaktif.

Ada beberapa perkataan seperti 'balai', misalnya. Balai adalah istilah dalam istana, tapi kita pakai balai itu secara meluas seperti balai polis dan balai pengawal.

Ini semua mengecilkan kedudukan balai itu sendiri. Banyak lagi istilah yang tidak tepat seperti 'nobat'. Nobat itu perkataan menaikkan taraf setinggi-tingginya, bukan menobatkan kepada artis.
Justeru, DBP sebagai institusi yang menjaga kedaulatan bahasa harus lebih memainkan peranan, Contohnya, beza penggunaan perkataan 'menghina' dan 'menderhaka'.

Selalu digunakan, seseorang itu 'menghina' raja, namun itu salah. Sebetulnya 'menderhaka' kepada raja. Kalau DBP tak aktif menegur hal-hal sebegini, maka kesalahan akan terus berlaku. 


SULTAN & AGAMA ISLAM
Mungkin Tuanku boleh kongsi pandangan tentang tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor yang menolak usul mempekasakan Mahkamah Syariah?

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya tidak campur tangan urusan di DUN Selangor. Bagi saya, DUN Selangor adalah dewan yang mulia, setiap yang dilakukan di dalamnya haruslah tertib dan tidak melanggar batas undang-undang.

Berbahas harus kena dengan caranya dan dikendalikan dengan elok dan tertib kerana setiap Ahli Dewan Negeri Selangor mewakili rakyat. Kalau wakil rakyat berkelakuan seperti ‘gengster’ dan bersifat kurang ajar, maka ia akan beri persepsi yang tidak baik kepada rakyat.

Dengan gelaran Yang Berhormat, mereka seharusnya berusaha menjadi seorang yang wajar dihormati dan diteladani. Alhamdulillah, semasa sidang Dewan Negeri Selangor dibuka tempoh hari, saya juga sampaikan pesanan sama dan semua berlangsung dalam suasana tertib.

Saya sentiasa mengikuti apa yang berlaku dalam Dewan Negeri Selangor tetapi tidak mencampuri urusan di dalamnya. Namun, jika ia berkaitan agama Islam, saya akan cuba mempertahankannya melalui kaedah yang betul.

Sebagai contoh, isu kalimah Allah di mana saya berjuang mempertahankannya menerusi kapasiti saya sebagai Sultan. Tetapi, apa jua yang berlaku dalam Dewan Negeri Selangor, itu adalah tanggungjawab ahli-ahli Dewan.

Harus diingat, rakyat yang memilih anda, maka anda perlu menjaga tingkah laku dan menyelesaikan apa jua masalah berkaitan rakyat.

Mengenai isu salah guna masjid, adakah ia masih berterusan berlaku?

SULTAN SHARAFUDDIN: Apa yang saya lihat, sebelum ini memang ia berlaku, namun penyalahgunaan masjid ini hanya membabitkan golongan liberal. Contohnya, dalam isu pemberian tauliah untuk memberi ceramah di Selangor. Tujuan pentauliahan seumpamanya dibuat adalah supaya tidak berlaku penyelewengan dan salah guna kuasa khususnya oleh penceramah-penceramah agama.
Namun, ada pihak liberal yang mengatakan kaedah pentauliahan ini bersifat Barat dan diambil daripada pentadbiran penjajah. Persepsi inilah yang silap. Peranan Majlis Agama Islam (MAIS) dan Jawatankuasa Tauliah Negeri Selangor adalah untuk memastikan setiap ustaz yang menyampaikan ceramah di masjid-masjid, melakukannya dengan betul dan tidak bertujuan menghina atau mencaci individu lain atau agama lain.

Oleh sebab itu dalam hal khutbah Jumaat, saya wujudkan satu kumpulan jawatankuasa bagi menyediakan isi kandungannya setiap minggu. Saya mahu masjid dijadikan tempat beribadat dan berbaik-baik antara satu sama lain. Apa yang saya dapat lihat sekarang, dengan adanya jawatankuasa ini, banyak peningkatan dalam khutbah Jumaat. Mana-mana khutbah Jumaat mempunyai mesej dan isi bagus, ia akan dikumpul dan dibukukan.

Bagi saya, khutbah sebenarnya memainkan peranan penting untuk mencorak pemikiran orang Melayu dan Islam. Kalau isi kandungan sesuatu khutbah itu bagus, orang akan dengar dan amalkan sebagai panduan hidup seharian.

Bagaimanapun, saya tidak nafikan masih ada masjid yang ingkar dan bermasalah. Disebabkan itu, setiap masjid di negeri Selangor wajib dimuatkan dengan kamera litar tertutup (CCTV). Ini dilihat perlu kerana sekiranya terdapat unsur penyelewengan dalam isi kandungan khutbah atau kuliah agama, maka pihak berwajib boleh menggunakan rakaman CCTV ini sebagai bukti. 


PENJENAMAAN SELANGOR

Tuanku ada menyentuh soal penjenamaan, bagaimana Tuanku melihat keseluruhan penjenamaan Selangor ini?

SULTAN SHARAFUDDIN: Saya bagi contoh, beras. Kualiti beras Selangor adalah antara yang terbaik. Bukan saya hendak kata beras dari negeri lain tidak bagus, tetapi dalam tuntutan persekitaran moden kini, kita perlu menjenamakan dan berbangga dengan produk atau perkhidmatan kita.

Di dalam istana juga, saya sering tekankan bahawa sekiranya ada acara jamuan makan, ia perlu dikendalikan dengan bersungguh-sungguh dan kualiti makanan harus dijaga, sekali gus akan menjadi satu jenama dalam kalangan rakyat sekiranya mereka berpeluang untuk makan di istana. Tahun ini sahaja sudah 20,000 pengunjung datang dan makan di istana secara percuma.

Dalam konteks ini, apakah Tuanku setuju bahawa jati diri Selangor itu perlu dipupuk dan diserlahkan lagi?

SULTAN SHARAFUDDIN: Di Selangor, tidak ada terma ‘Selangorian’. Ini kerana kita bersifat terbuka. Berbeza dengan sistem di negeri lain. Kelantan misalnya, kalau mahu beli tanah di Kelantan, mestilah rakyat Kelantan. Kalau rakyat negeri lain kahwin dengan orang Kelantan pun, mereka tidak boleh beli tanah. Tetapi kita (Selangor) lebih terbuka.

Kita mahu yang terbaik untuk setiap individu tidak kira dari mana asal usul mereka. Di bandar raya Shah Alam misalnya, ramai orang Kelantan. Almarhum ayahanda saya percaya, sifat keterbukaan ini bukan bermakna kita tidak peduli tentang orang Selangor. Tetapi kita mahu rakyat hidup secara harmoni. Jika tidak, sukar untuk menjadi negeri yang maju dari segenap aspek.

Saya masih ingat ketika era pentadbiran Datuk Seri Harun Idris, ramai yang ingat Shah Alam (ketika baru diisytihar sebagai ibu negeri) harus dikhususkan kepada orang Selangor sahaja. Tetapi jika hanya orang Selangor yang tinggal di Shah Alam, bagaimana negeri ini hendak maju kerana jumlah penduduk mungkin tidak seramai sekarang.

Apa yang penting, apabila ada orang luar datang, rakyat Selangor haruslah memperlihatkan sikap terbaik, ikut cara Selangor. Untuk membina jati diri rakyat Selangor juga, kita jenamakan masjid-masjid di negeri ini. Setiap masjid diperkemas dari segi hiasan dan kemudahan asas seperti penghawa dingin untuk keselesaan umat Islam beribadat.
Saya pernah mempersoalkan kepada Almarhum ayahanda saya tentang persepsi sesetengah pihak mengenai Masjid Negeri Shah Alam yang besar dan indah tetapi tidak ramai yang solat di situ. Tetapi menurut Almarhum, kekayaan Selangor harus dimanifestasikan dalam pembinaan masjid-masjid yang menunjukkan keindahan Islam.

Terbukti benar kata Almarhum yang mendapat ilham daripada lawatan ke Brunei ketika era pemerintahan Sultan Omar Ali Saifuddien III yang membina masjid tercantik di Brunei, dan sekarang banyak masjid yang tersergam indah pula di Selangor.

Sama seperti ketika Selangor hendak menyerahkan Kuala Lumpur kepada Kerajaan Persekutuan, Almarhum meminta dibina satu monumen sebagai tanda peringatan di sempadan antara kedua-dua negeri. Maka terbinalah Kota Darul Ehsan.

Dan baru-baru ini, Kota Darul Ehsan dipulihara dan diperindahkan semula sebagai ikon negeri Selangor. Ini juga adalah satu pendekatan penjenamaan.

© all rights reserved
made with by templateszoo