NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Editor Sarawak Report sahkan terima surat saman PAS


PETALING JAYA: Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown menyerahkan kepada peguamnya untuk mengendalikan saman fitnah yang difailkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Ia di tangan peguam saya. Ia tidak sesuai untuk membuat kenyataan pada peringkat awal ini,” katanya kepada FMT menerusi e-mel.

Clare yang juga pengasas portal berita itu berkata, beliau menerima writ dan pernyataan tuntutan itu Jumaat lalu.

Beliau berkata demikian susulan pengumuman Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan semalam yang Hadi sudah memfailkan saman fitnah itu di Mahkamah Tinggi London, pada 21 April lalu.

Ia susulan laporan Sarawak Report pada Ogos 2016 yang mendakwa RM90 juta dimasukkan ke akaun pemimpin atasan PAS sebagai usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak “menarik” kepimpinan parti Islam itu menyokong Barisan Nasional dan Umno.


Takiyuddin dilaporkan berkata, PAS menuntut ganti rugi “besar”, tetapi enggan mendedahkan jumlahnya. Parti itu turut memohon injunksi terhadap artikel bertajuk “As Najib Denies All Over 1MDB, Let’s Not Forget His Many Other Criminal Connections – COMMENT”.

Katanya, peguam PAS di London, Carter-Ruck sudah menghantar surat tuntutan kepada Clare Disember tahun lalu bagi menuntut permohonan maaf dan menarik balik artikel berkenaan.

“Tetapi, beliau gagal memberi maklum balas, sebaliknya mengeluarkan beberapa kenyataan umum yang merumitkan lagi isu itu,” kata Takiyuddin pada sidang media di luar Muktamar Dewan Pemuda PAS di Alor Setar, semalam.

Parti Islam itu turut dilapor menubuhkan sebuah tabung khas untuk mengutip derma daripada perwakilan Muktamar PAS yang sedang berlangsung di Alor Setar, Kedah, bagi membayar kos guaman berjumlah RM200,000 untuk saman fitnah itu.

Sebelum ini, PAS berkata, kelewatan memulakan tindakan undang-undang itu berpunca daripada usaha mengumpulkan saksi di Malaysia untuk turut sama membantu memberi keterangan di mahkamah berhubung kes itu.

© all rights reserved
made with by templateszoo