NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dengan Geely, Proton Dapat Capai Skala Ekonomi

Geely menjadi rakan kongsi terbaik Proton susulan ia bersetuju untuk mengekalkan plat nama pengeluar kereta itu dan menyasarkan untuk mendapatkan kembali kedudukan nombor satu di negara ini.


KUALA LUMPUR, 4 Jun (Bernama) -- Faktor skala ekonomi yang tidak dapat dilaksanakan oleh pengeluar kereta nasional, Proton Holdings Bhd bagi jangka masa yang lama, kini dapat dicapai melalui pemeteraian perjanjian pakatan strategik baru-baru ini dengan Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd (Geely Holding) yang berpangkalan di China, menurut pengarah institut penyelidikan hari ini.

Dr Irwan Shah Zainal Abidin, Pengarah Institut Penyelidikan Perbankan dan Kewangan Asia di Universiti Utara Malaysia, berkata dengan perjanjian itu, rakyat Malaysia juga boleh menjangka penurunan harga kereta secara berperingkat pada masa akan datang, matlamat utama Dasar Automotif Nasional (NAP).

"Saya melihat kerjasama itu sebagai peluang besar bagi Geely melalui Proton untuk mengakses pasaran ASEAN yang mempunyai 600 juta penduduk. Bagi Proton, ia merupakan peluang untuk menembusi pasaran China yang luas," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata transformasi Volvo dalam tempoh kurang daripada lima tahun selepas diambil alih oleh pengeluar kereta dari China itu akan dilaksanakan di Proton juga, berikutan Geely adalah entiti yang dipacu pasaran.

Rekod prestasi syarikat itu menunjukkan ia telah memulihkan beberapa pengeluar kereta yang bermasalah. Melalui pembelian 49.9 peratus pegangan dalam Proton, pengasasnya, Li Shufu, sudah pasti yakin untuk meletakkan syarikat Malaysia itu kembali di landasan yang betul.

"Li Shufu ialah seorang usahawan dan usahawan yang bukan sahaja akan membeli sesuatu atas dasar pengambilalihan. Beliau telah mengkaji risiko dan daya maju, untuk jangka masa panjang dan pendek, dan dengan kapasiti pengeluaran Proton sebanyak 400,000 kereta yang kini kurang dimanfaatkan.

"Geely baru sahaja membuka kilang di London Taxi, khusus untuk mengusahakan model kereta elektrik dan hibrid, dan ini akan memberi impak yang positif kepada pengeluaran di Proton pada masa depan," kata Irwan Shah.

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Datuk Seri Syed Faisal Albar berkata minggu lepas yang sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Geely akan menyuntik platform kenderaan utiliti sukan (SUV) kepada Proton dan menawarkan SUV yang paling laris.

Langkah ini akan membolehkan Proton memasuki segmen baharu yang telah berkembang pesat sejak beberapa tahun lalu.

Syed Faisal juga berkata Geely menjadi rakan kongsi terbaik Proton susulan ia bersetuju untuk mengekalkan plat nama pengeluar kereta itu dan menyasarkan untuk mendapatkan kembali kedudukan nombor satu di negara ini.

Irwan Shah berkata sesetengah rakyat Malaysia, yang ragu-ragu terhadap kerjasama itu, adalah mereka yang masih percaya dengan cara lama dalam industri automotif dan tidak sedar kepada perubahan dalam trend dan model perniagaan.

Kerjasama terbaru ini merupakan satu daripada kebanyakan yang berlaku di seluruh dunia berikutan keuntungan industri adalah pengeluaran kereta yang berkualiti yang dapat bersaing dalam pasaran global dan terbuka.-- BERNAMA
© all rights reserved
made with by templateszoo