NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Rakyat Mexico berarak protes kenaikan harga bahan api

Pemerintah Mexico menaikkan kos bahan api sehingga 14 ke 20 peratus awal bulan ini, sekali gus menyemarakkan rasa tidak puas hati rakyat yang sudah pun menanggung beban inflasi.

MEXICO CITY: Rakyat Mexico yang marah akibat kenaikan harga minyak telah berarak menunjuk perasaan ke jalan raya di Mexico City pada Sabtu, lapor Reuters.

Protes yang mula ditunjukkan sejak beberapa hari lalu mencetus perbuatan mencuri di ratusan kedai hingga pihak berkuasa melaporkan, ribuan penangkapan telah dibuat di negara ekonomi kedua terbesar di Amerika Latin itu.

Pemerintah Mexico menaikkan kos bahan api sehingga 14 ke 20 peratus awal bulan ini, sekali gus menyemarakkan rasa tidak puas hati rakyat yang sudahpun menanggung beban inflasi.

Perkara tersebut merupakan cabaran besar buat Presiden Enrique Pena Nieto.

Kenaikan itu adalah sebahagian daripada liberasi tahunan berkala yang dibawakan pentadbiran Pena Nieto tahun ini, namun penjelasan tentang kenaikan itu tidak dinyatakan secara terperinci.

“Katakan tidak pada kenaikan harga bahan api. Pena harus berundur,” laung penunjuk perasaan yang berarak dari pusat bandar Mexico City ke kediaman Presiden.

Pihak berkuasa Mexico pada Sabtu menangkap 1,500 orang sejak protes bermula, bermula sejak pengumuman kenaikan harga bahan api dibuat pada 1 Januari. Persatuan peruncit tempatan, ANTAD, berkata pada Jumaat, sejumlah 423 kedai telah dipecah masuk.
Demonstrasi dan perarakan tersebut berlangsung pada Sabtu di negeri Sonora, Chiapas, Guerrero, Jalisco, Tabasco dan Puebla.

(Astro Awani)


© all rights reserved
made with by templateszoo