NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Masih ada majikan culas laksana gaji minimum RM1,500, kata MTUC

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sentiasa menggesa kerajaan lebih agresif dalam mengenal pasti majikan masih berdegil atau sering mencari jalan mengurangkan kos penggajian.


IPOH: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan lebih agresif menangani isu majikan culas menggajikan pekerja mengikut pelaksanaan perintah gaji minimum RM1,500 yang berkuat kuasa dua tahun lalu.

Presidennya Mohd Effendy Abdul Ghani berkata MTUC sentiasa menggesa kerajaan supaya lebih agresif dalam mengenal pasti majikan masih berdegil atau sering mencari jalan untuk mengurangkan kos penggajian.

“Seperti yang dinyatakan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli ketika membentangkan Kertas Putih Cadangan Dasar Gaji Progresif di Dewan Rakyat tahun lepas, terdapat 10% lagi pekerja formal menerima gaji bawah kadar gaji minimum iaitu RM1,500 sebulan,” katanya pada sidang media, malam tadi.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis Makan Malam MTUC dan Sambutan Hari Pekerja 2024 yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Kesihatan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Integrasi Nasional Perak A Sivanesan.

Sebelum ini Perintah Gaji Minimum (PGM) 2022 berkuat kuasa mulai 1 Mei 2022 dengan kadar gaji minimum RM1,500 sebulan untuk semua sektor tanpa mengira wilayah bagi majikan yang menggajikan lima orang pekerja atau lebih.

Bagaimanapun melalui peraturan sebelum ini, penguatkuasaan PGM bagi majikan yang menggajikan kurang lima pekerja ditangguhkan dari 1 Jan 2023 kepada 1 Julai 2023.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo