NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kepimpinan Muhyiddin, TGHH masih diperlukan PN, jawab FayhsalPETALING JAYA: Muhyiddin Yassin dan Hadi Awang wajar meneruskan kepimpinan mereka di sebalik cadangan supaya presiden Bersatu dan PAS meletakkan jawatan selepas Perikatan Nasional (PN) kalah pada PRK Kuala Kubu Baharu semalam.

Ketua Pemuda Bersatu, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, berkata cadangan itu akan memecah-belahkan PN kerana kedua-dua negarawan tersebut adalah pengikat kepada perpaduan ahli dalam gabungan berkenaan.

Katanya, biarlah Bersatu dan PAS meneliti semula pendekatan serta strategi politik mengikut acuan sendiri.

“Kekalahan di PRK Kuala Kubu Baharu bukan kayu ukur sebenar kekuatan semasa PN kerana pertembungan kedua-dua pihak dalam padang demokrasi tempang yang senget, condong kepada kerajaan Madani menatijahkan keputusan status quo.

“PN akan perbaiki kelemahan dan terus perjuangkan nasib rakyat daripada terus ditindas dasar-dasar sosio, politik ekonomi liberal yang merugikan Islam, Melayu dan Malaysia pada jangka panjang,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu, bekas menteri undang-undang, Zaid Ibrahim, berkata Muhyiddin dan Hadi sepatutnya meletak jawatan selepas PN kalah pada PRK semalam.

PRK itu dimenangi Pakatan Harapan (PH) dengan majoriti 3,869 selepas calonnya daripada DAP Pang Sock Tao meraih 14,000 undi, menewaskan Khairul Azhari Saut mewakili PN yang mendapat 10,131 undi.

Manakala calon bebas Nyau Ke Xin memperoleh 188 undi dan Hafizah Zainuddin daripada Parti Rakyat Malaysia mendapat 152 undi.

Dalam catatan di X, Zaid berkata Muhyiddin dan Hadi, kedua-duanya berusia 76 tahun dinasihatkan memberi laluan kepada pemimpin muda yang segar idea baharu. Muhyiddin adalah pengerusi PN, manakala Hadi timbalannya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata idea serta kepimpinan Muhyiddin dan Hadi masih diperlukan PN.

Katanya, pencapaian PRU lalu adalah manifestasi sokongan rakyat kepada kepimpinan mereka.

“Kalau faktor umur saya lihat hampir semua pimpinan parti dah berumur termasuk perdana menteri (Anwar Ibrahim). Yang penting bukan umur tetapi data kepimpinan dan perjuangan yang hebat menjadi idola pelapis parti,” katanya.


Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo