NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gabungan MCA-Gerakan boleh lawan DAP, kata pemimpin BersatuPETALING JAYA: Selepas Gerakan, pemimpin Bersatu dan PAS sedia membuka pintu kerjasama dengan MCA menerusi Perikatan Nasional (PN) bagi berdepan DAP pada pilihan raya akan datang.

Ketua Penerangan Bersatu Razali Idris berkata Gerakan dan MCA mungkin sesuai untuk mengalas cabaran di kerusi bukan Melayu terutama majoriti pengundi Cina yang ketika ini dikuasai DAP.

“Kalau betul MCA berhasrat keluar BN kita sangat sokong kalau dia kerjasama dengan Gerakan,” katanya kepada FMT.

Bagaimanapun, beliau secara peribadi berpandangan MCA dan Gerakan mungkin boleh mempertimbangkan untuk bergabung bagi menambah kekuatan melawan DAP.

“Selain elak bertindih kerusi, mereka juga mungkin boleh berkongsi ideologi untuk memperkukuh sokongan orang bukan Melayu,” katanya.

Semalam, Presiden MCA Wee Ka Siong berkata parti itu tidak akan teragak-agak bergerak solo pada PRU16 jika Umno berdegil untuk tetap bekerjasama dengan DAP.

Beliau menegaskan banyak keputusan dibuat Pengerusi BN Zahid Hamidi bersifat ‘unilateral’ atau sebelah pihak, termasuk pendirian mahu kerjasama BN dan Pakatan Harapan (PH) diteruskan selepas PRU16.

Dalam maklum balasnya, Presiden Gerakan Dominic Lau berkata pihaknya terbuka menerima mana-mana parti berhasrat bekerjasama dengan PN termasuk MCA, jika mereka boleh menerima ideologi perjuangan gabungan itu.

Sementara itu, Ketua Wanita PAS Nuridah Salleh berkata masih terlalu awal untuk melihat kemungkinan gabungan PN dengan MCA yang memerlukan perbincangan lanjut di peringkat atasan.

“Tapi sesiapa nak berbaik-baik dan bekerjasama bagi membina negara Malaysia yang sejahtera, adil untuk semua, kita mengalu-alukan,” katanya.


Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo