NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

‘Sijil saya dari Universiti Malaysia Pahang bukan Sri Lanka, kata calon PN

Khairul Azhari Saut menyifatkan pertikaian mengenai latar belakang pendidikannya sebagai ‘ujian’ calon bertanding. 


PETALING JAYA: Calon Perikatan Nasional (PN) PRK Kuala Kubu Baharu Khairul Azhari Saut meminta pihak yang mempertikai kelayakan akademiknya menghubungi Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) untuk pengesahan.

Pemangku ketua Bersatu Hulu Selangor menyifatkan pertikaian mengenai latar belakang pendidikannya sebagai “ujian” calon bertanding.

“Saya diserang secara peribadi berhubung kelayakan akademik. Saya tidak kisah kerana tidak berbohong dan sijil yang saya serahkan bukan dari Sri Lanka ke Vietnam. Sijil yang saya dapat adalah dari Malaysia sendiri, dari Universiti Malaysia Pahang, mereka boleh hubungi universiti untuk pengesahan.

“Apa yang saya hadapi sekarang ini hanyalah ujian, jadi kita tidak boleh salahkan mereka kerana menguji saya sebelum pilihan raya ini, macam-macam halangan akan berlaku,” katanya dalam ceramah kelompok PN di Hulu Selangor, malam tadi, menurut Berita Harian.

Sebelum ini, poster biodata Khairul menjadi pertikaian apabila didakwa tidak mempunyai ijazah tetapi memiliki sarjana dari universiti tempatan.

Berdasarkan maklumat tertera, beliau memperoleh diploma eksekutif pengurusan dari Universiti Malaya (UM) pada 2019, sebelum disusuli ijazah sarjana eksekutif pengurusan perniagaan dari UMPSA dua tahun kemudian.

Sementara itu, Pengerusi PN Selangor, Azmin Ali, berkata pihaknya berpuas hati dengan latar belakang pendidikan Khairul malah sudah melakukan pengesahan ketat berhubung perkara tersebut.

Katanya, sijil sedemikian memang dikeluarkan banyak universiti sama ada tempatan dan antarabangsa yang ditawarkan kepada mereka mempunyai pengalaman bekerja sekian lama dan ingin menyambung pengajian dalam bidang pengkhususan tertentu melalui diploma atau sarjana eksekutif.

“Tidak perlulah calon kena ‘menggantung sarjananya’ ketika berkempen kerana parti (Bersatu) sudah membuat saringan cukup ketat,” katanya kepada media selepas ceramah itu.


Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo