NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Perbalahan kerajaan perpaduan tingkat peluang PN di KKB, kata penganalisis

Minggu lalu MCA memutuskan tidak akan menyertai kempen PRK Kuala Kubu Baharu jika calon bukan daripada BN. PETALING JAYA: Perikatan Nasional (PN) mungkin mendapat manfaat susulan perbalahan MCA dengan parti komponen kerajaan perpaduan menjelang PRK Kuala Kubu Baharu.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia berkata, keputusan MCA tidak turun berkempen memaparkan imej tiada kesepaduan dalam kem kerajaan.

“Tanggapan sedemikian tidak baik untuk moral penyokong Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), dan mungkin kurang menggalakkan pengundi BN menyokong calon ditengahkan,” katanya kepada FMT.

Fauzi berkata, pertikaian umum boleh menimbulkan kucar-kacir terhadap kestabilan kerajaan perpaduan pada PRU16, jika ia belum diselesaikan.

“PH sepatutnya bimbang dengan MCA sangat terbuka menunjukkan penolakan. Tidak bolehkah perkara seperti itu tidak didedahkan kepada umum?

“Tidak ambil peduli kepada kesepaduan memberi petanda buruk kepada kerjasama jangka panjang antara PH dan BN.”

Pada Selasa, Pengarah Pilihan Raya PN Sanusi Nor berkata keputusan MCA tidak berkempen akan memberi manfaat kepada gabungan itu, dan PN sedia mengambil peluang susulan perbalahan antara MCA dan PH, pada PRK Kuala Kubu Baharu 11 Mei.

Minggu lalu, MCA memutuskan tidak akan berkempen jika calon bukan daripada BN.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, akan berlaku pertembungan sengit pada PRK Kuala Kubu Baharu. “Sokongan pengundi MCA walaupun kecil, berkemungkinan besar cukup kritikal,” katanya.

Bagaimanapun, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata ketiadaan MCA hanya memberi kesan kecil kepada pengundi bukan Melayu.

“Pengaruh MCA dalam BN dan senario politik nasional yang lebih luas adalah minima, memberi PN sedikit kelebihan namun bukanlah sampai berlaku peralihan keputusan pilihan raya,” katanya.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo