NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bazar Ramadan mahal? Menteri kata ‘masih ada yang murah, pilihan di tangan pengguna’

Dalam tempoh dua hari Ops Pantau di bazar Ramadan sebanyak 3,009 premis diperiksa dan 11 kes dibuka siasatan.


KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Armizan Mohd Ali, menasihatkan orang ramai menggunakan hak mereka dalam memilih harga berpatutan ketika membeli di bazar Ramadan.

Beliau berkata demikian selepas tular beberapa barangan di bazar Ramadan Taman Tun Dr Ismail (TTDI) yang dijual dengan mahal.

“Satu kes di bazar Ramadan TTDI apabila buat pemantauan memang ada harga karipap tinggi. Namun, akhirnya balik kepada pengguna untuk buat pilihan kerana di bazar TTDI masih ada karipap dijual harga jauh lebih rendah,” katanya di Dewan Rakyat.

Beliau menjawab soalan tambahan Aminolhuda Hassan (PH-Sri Gading) yang ingin tahu status Ops Pantau di bazar Ramadan seluruh negara selepas mendapati ada penjual yang menaikkan harga barangan.

Dalam pada itu, Armizan meminta orang ramai membuat aduan yang spesifik supaya pemeriksaan di lokasi dinyatakan dapat dijalankan.

Katanya, tindakan itu lebih baik daripada menularkan harga barangan tersebut.

Menurutnya, dalam tempoh dua hari Ops Pantau sebanyak 3,009 pemeriksaan premis dijalankan dan 11 kes dibuka siasatan.

“Enam kes melibatkan pencatutan. Kita keluarkan notis peniaga tersebut untuk menjawab beri maklum balas tentang harga ditawarkan,” katanya.


Sumber | FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo