NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Persempadanan semula kawasan Parlimen kad terakhir PH-BNKUALA LUMPUR – Persempadanan semula kawasan Parlimen dikatakan sebagai kad terakhir Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) untuk terus memenangi pilihan raya umum (PRU).

Ketua Penerangan Pas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, gabungan PH dan BN gagal menambah kerusi pada enam pilihan raya negeri (PRN) Ogos lalu.

“Senario ini jika dibiarkan dalam masa empat tahun akan menjadi lebih teruk buat gabungan PH-BN.

“Justeru, persempadanan semula dengan memberikan lebih kerusi kepada mereka untuk menang dengan peluang yang lebih tinggi akan dilaksanakan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, Konvensyen Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor meluluskan usul mendesak kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melaksanakan persempadanan semula bagi kawasan Parlimen di seluruh negara menjelang PRU16.

Sehubungan itu, Ahmad Fadhli berharap Ahli-ahli Parlimen dari pihak kerajaan khususnya UMNO untuk membantah cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya itu.

Menurut Ahli Parlimen Pasir Mas itu, masih ada ruang berbuat demikian kerana kelulusan usul persempadanan semula kawasan pilihan raya memerlukan sokongan dua pertiga Ahli Parlimen.

“Namun, jika kuasa dalam jangka masa pendek jadi keutamaan, silakanlah menjadi alas duduk kepada PH.

“Sejarah akan mengenang ‘sumbangan’ ini untuk dipelajari oleh anak-anak kita satu hari nanti,” jelasnya. – MalaysiaGazette
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo