NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Denmark lulus undang-undang haram pembakaran al-Quran  • Parlimen Denmark, pada Khamis lalu, mengguna pakai undang-undang mengharamkan ‘layanan tidak wajar’ kepada teks keagamaan, terutamanya pembakaran Al Quran selepas beberapa siri pembakaran kitab suci Islam itu membangkitkan kemarahan beberapa negara Islam, pada musim panas lalu.
  • Rang undang-undang itu, melarang layanan tidak wajar terhadap tulisan kepentingan agama yang signifikan untuk komuniti agama yang diiktiraf diluluskan dengan 94 undi menyokong dan 77 menentang dalam Folketing yang mempunyai 179 kerusi.
  • “Oleh itu adalah penting bahawa kita kini mempunyai perlindungan yang lebih baik terhadap penghinaan sistematik yang kita lihat sejak sekian lama,” kata Menteri Kehakiman Denmark, Peter Hummelgaard dalam kenyataan.
  • Dari segi praktikal, adalah dilarang untuk membakar, mengoyakkan atau mencemarkan teks suci secara terbuka atau dalam video yang bertujuan untuk disebarkan secara meluas.
  • Mereka yang melanggar undang-undang, akan dinilai selepas tiga tahun, berisiko didenda atau penjara sehingga dua tahun.

Copenhagen: Parlimen Denmark, pada Khamis lalu, mengguna pakai undang-undang yang mengharamkan ‘layanan tidak wajar’ kepada teks keagamaan, terutamanya pembakaran Al Quran selepas beberapa siri pembakaran kitab suci Islam itu membangkitkan kemarahan beberapa negara Islam, pada musim panas lalu.

Rang undang-undang itu, yang melarang layanan tidak wajar terhadap tulisan dengan kepentingan agama yang signifikan untuk komuniti agama yang diiktiraf diluluskan dengan 94 undi menyokong dan 77 menentang dalam Folketing yang mempunyai 179 kerusi.

“Kita mesti melindungi keselamatan Denmark.

“Oleh itu adalah penting bahawa kita kini mempunyai perlindungan yang lebih baik terhadap penghinaan sistematik yang kita lihat sejak sekian lama,” kata Menteri Kehakiman Denmark, Peter Hummelgaard dalam kenyataan.

Dari segi praktikal, adalah dilarang untuk membakar, mengoyakkan atau mencemarkan teks suci secara terbuka atau dalam video yang bertujuan untuk disebarkan secara meluas.

Mereka yang melanggar undang-undang, akan dinilai selepas tiga tahun, berisiko didenda atau penjara sehingga dua tahun.

Sepanjang musim panas, Denmark dan negara jiran Sweden menjadi tumpuan kemarahan di beberapa negara Islam selepas beberapa protes membabitkan pembakaran dan mencemarkan Al-Quran.

Hampir seribu penunjuk perasaan cuba berarak ke kedutaan Denmark di Zon Hijau berkubu Baghdad pada akhir Julai berikutan panggilan oleh ulama terkenal Moqtada Sadr.

Sebagai tindak balas kepada keadaan keselamatan yang semakin teruk, negara Skandinavia itu mengetatkan kawalan sempadan buat sementara waktu, tetapi kembali normal pada 22 Ogos.

Antara 21 Julai dan 24 Oktober tahun ini, 483 pembakaran buku atau pembakaran bendera direkodkan di Denmark, menurut angka polis negara.

Denmark bukan satu-satunya negara Eropah yang mengharamkan pembakaran Al-Quran.

Menurut kementerian keadilan Denmark, lapan negara Eropah – Austria, Belgium, Estonia, Finland, Jerman, Itali, Poland dan Romania – berbuat demikian pada tahap yang berbeza-beza.

Di Greece, sebagai contoh, pembakaran teks suci boleh diharamkan jika perbuatan itu berlaku di dalam atau berhampiran tapak keagamaan.


Sumber: Harian Metro........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo